Belgijski historijski grad Bruges želi smanjiti broj turista

Stanovnici Brugesa, najvećeg grada u regiji zapadna Flandrija, spremaju se da smanje dolaske turista u ovaj belgijski grad koji ima 117.000 stanovnika, od čega ih oko 20.000 živi u zaštićenom historijskom središtu, koje se na nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske kulturne baštine.

Bruges
Bruges

Naseljen je Flamancima koji govore dijalekt nizozemskog jezika.

Gradonačelnik Dirk De Fauw rekao je da je broj turista koji posjećuju grad tri puta veći od broja stanovnika, te da bi broj posjetitelja trebao biti ograničen zbog poteškoća.

“Potrebno je da kontrolišemo dolaske turista. Ne želimo da se Bruges pretvori u Disneyland”, poručio je De Fauw.

De Fauw je rekao da umjesto dnevnih posjeta turista treba podsticati hotelske kapacitete u gradu i podsticati “masovne posjete” da bi se ostvario prihod. U tom kontekstu, odlučeno je da se prekinu reklamne i promotivne kampanje vezane za dnevne izlete.

Također, smatra i da bi trebalo smanjit broj brodova za krstarenje koji dolaze u luku u blizini Brugesa, zahtijevajući od njih da pristanu radnim danima umjesto vikenda, kada je jako veliki promet u ovom belgijskom gradu.

S druge strane, stanovnici Brugesa se također žale da postoje samo turističke prodavnice u centru grada. Žale se da imaju poteškoće kada žele kupiti neke potrepštine za kuću jer su centar grada preuzele turističke radnje.

Mali historijski grad, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, prošle godine je posjetilo oko 8,3 miliona ljudi. Dnevno u prosjeku grad posjeti do 60.000 turista.

Grad je privlačan turistima jer je bogat lijepom i očuvanom srednjovjekovnom arhitekturom.

Luka Bruggea imala je kroz historiju veliki privredni značaj zbog kojega su ga krajem 19. stoljeća zvali i glavnim trgovačkim gradom svijeta.

Posted by on 2019-06-16. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login