Bend Gogol Bordello na programu INmusic festivala

Gogol Bordello, INmusic, festivalKoga god zbunjivao naziv Gogol Bordello, još će više biti zbunjen muzikom koju stvara ovaj bend. Nešto što opisuju kao ukrajinsko-ciganski punk-cabaret osobit je stil ove multikulturalne grupe koja priča priču američkog imigranta. Gogol Bordello je geneza nove estetike koja upotpunjava prazninu i gradi most između istočnoevropske, romske i zapadne kulture.

Lider i osnivač ovog neobičnog benda je Eugene Hütz, rođen u Kijevu, živio u Italiji, Poljskoj, Mađarskoj i Austriji, da bi na kraju došao u New York gdje je i počela uspješna priča Gogol Bordella. Hützov muzički ukus se kretao od izvođača poput The Birthday Party i Einstürzende Neubauten, da bi na svom životnom putu kroz različite kulture otkrio i ljepote ciganske muzike.

Stigavši u New York, okružio se živopisnom ekipom s kojom je počeo nastupati. Rezultat je bio zanimljiv spoj koji je podsjećao na fuziju politički nastrojene Mano Negre i otkačene zabave Leningrad Cowboysa. Nakon uspješnog prvog singla uslijedio je i album prvjenac koji je producirao oduševljeni Jim Sclavunos, član Caveovih Bad Seedsa. Album “Gypsy Punks – Underdog World Strike” iz 2005. producirao je moćni Steve Albini (koji je radio sa Nirvanom i Pageom & Plantom, između ostalih), a njihov album iz 2010. “Transcontinental Hustle”, je producirao, niko drugi nego Rick Rubin, koji stoji iza produkcije izvođača poput Johnnya Casha, Rage Against The Machine, Adele i mnogih drugih muzičara.

Gogol Bordello se pridružuje programu ovogodišnjeg INmusic festivala, zajedno sa najavljenim izvođačima The Cranberries i Mando Diao, a festivalske ulaznice za INmusic 2012 su u prodaji u Tisak Media centrima po cijeni od 290 kuna.

Bend je gostovao na mnogim velikim glazbenim festivalima poput Roskildea, Bonnarooa, Reading and Leedsa, Lollapalooze, Rock am Ringa i Rock im Parka, Szigeta… Live nastupi Gogol Bordella su divlje fešte koje uključuju niz različitih instrumenata, ponekad i cirkusante ili pirotehniku, horove i trubače, a šaroliki kostimi su sastavni dio programa. Kakav će ludi show prirediti na INmusic festivalu, vidjet ćemo posljednjeg vikenda u junu.

Posted by on 2012-02-16. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login