Benedict XVI u posjeti Meksiku, Anonymousi u akciji

Papa Benedict XVI

Papa Benedict XVI

Papa Benedict XVI dolazi danas u trodnevnu posjetu Meksiku, od koje katolički vjernici očekuju da će doprinijeti smirivanju brutalnog rata sa trgovcima drogom u ovoj izrazito religioznoj zemlji.

Papa počinje posjetu u centralnom gradu Leonu, koji je do sada bio uglavnom pošteđen od krvavih obračuna između narko kartela i snaga bezbjednosti, u kojima je u posljednjih pet godina poginulo 50.000 ljudi.

Zvaničnici Vatikana rekli su da će Benedictova posjeta omogućiti Meksikancima da se “upoznaju sa papom i njegovom sposobnosti da se obraća na dubok, ali jednostavan način”.

“Crkva mora da obrati pažnju na nasilje i pošalje nam poruku da stvari mogu da budu drugačije. Svima nam je dosta svega toga, naše društvo je pretrpjelo veliku štetu”, izjavio je lokalni ljekar Ruben Santibanez.

Vjernici su počeli da se okupljaju u Leonu, gdje će za dva dana biti održana velika misa na otvorenom, uz očekivano prisustvo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Papa Benedict će poslije posjete Meksiku otputovati na Kubu.

Hakerska grupa Anonymous iz Meksika oborila je najmanje dvije web stranice posvećena posjeti poglavara Katoličke crkve, uz objašnjenje da je riječ o političkom potezu koji predstavlja podršku konzervativnoj Partiji nacionalne akcije (PAN).

Anonymousi su u video-poruci na društvenim mrežama rekli da se novac koji će biti potrošen na papinu posjetu može iskoristiti za pomoć siromašnima i da posjeta predstavlja podršku kandidatu PAN-a na predsjedničkim izborima 1. jula.

Posted by on 2012-03-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login