Beogradski B92 mijenja koncept i ime

B92Beogradska televizija B92, jedan od simbola borbe za medijske slobode i demokratizaciju društva u vrijeme režima Slobodana Miloševića, od Nove godine više neće postojati, a na sadašnjoj frekvenciji naslijedit će je OTV.

Nakon višesedmičnih nagađanja što će se dogoditi s televizijom čiji program je već mjesecima prestao biti onakvim kakvim ga javnost u Srbiji pamti iz 90-ih godina prošlog i početka ovog stoljeća, TV B92 je i službeno saopštila da od novembra “unapređuje svoj program emitiranjem emisija iz novih TV studija s modernijom scenografijom i poboljšanom kvalitetom signala”.

Nekoć popularna “devedestdvojka” proteklih je mjeseci ostala bez nekolicine vodećih novinara, zabavni i serijski program preuzimao je udarne termine, a pojedine emisije izgubile su rejting ili su, poput kultnog “Utiska nedelje” Olje Bećković, skinute s programa uz, po ocjenama javnosti, neuvjerljiva obrazloženja o raskidu ugovora.

Promjenom imena iz B92 u OTV, kako tvrde pojedini beogradski mediji, bit će okončana i promjena koncepta televizije od informativne ka komercijalno-zabavnoj, započeta nakon što je B92 iz ruku dioničara prešla u ruke inostranog vlasnika. Jedan od posljednjih koraka u tom smjeru je i praktično skidanje emisije “Utisak nedelje” s programa.

Čelni ljudi u ovoj kući nastoje izbjeći konkretne odgovore u vezi s promjenama te tako nisu željeli ni potvrditi ili opovrgnuti pisanje lista “Blic” o situaciji vezanoj uz B92. Jedan od  osnivača B92 i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Veran Matić tako je naveo, odgovarajući pisanim putem na upit “Blica”, kako “promjena imena B92 dosad nije ozbiljno razmatrana” te da će “ako bude takvih odluka, svakako će javnost biti na vrijeme izviještena”.

Potom je slijedilo saopštenje B92 o promjeni koncepta ove televizijske kuće.

“S obzirom na tendenciju da se kompanija B92 konceptualno i tehnološki razvija i da je u toku unapređenje televizijskog kanala s nacionalnom frekvencijom, TV B92 počinje uskoro emitiranje svog programa iz novih studija u kojima će postojeće TV emisije dobiti sasvim novi i daleko bolji izgled”, navedeno je u saopštenju, u kojem se najavljuje i preseljenje u novi “televizijski objekt”, tehnički priilagođen zahtjevnim promjenama scenografije i novih televizijskih formata.

U međuvremenu u toku je potpisivanje peticije za promjenu imena B92, koju je pokrenuo jedan od njezinih osnivača novinar Dušan Mašić. Svoju inicijativu Mišić objašnjava željom da se “sačuva uspomena na sve ono što su mnogi od nas uložili kako bi B92 postao jedan od vodećih informativnih brendova u Srbiji i regiji”.

B92 već nekoliko mjeseci program emitira iz reportažnih kola parkiranih ispred zgrade na Bulevaru Zorana Đinđića, gdje se nalazi redakcija, jer je u toku selidba ove kuće na novu lokaciju, u kompleks na autocesti na kojoj se nalazi i TV “Prva”.

Kablovski kanal B92 info, kako tvrdi Blic, emitirat će se i dalje pod istim imenom, radio B92 također, ali će promijeniti sadašnje sjedište budući da se kompletna redakcija seli iz zgrade u Bulevara Zorana Đinđića u Novom Beogradu.

U državnom regulatornom tijelu za elektronske medije (RRA) kažu kako ne postoje formalne prepreke za promjenu imena B92 iako je ovoj televiziji dodijeljena nacionalna frekvencija, budući da je sličnih primjera bilo i s promjenom imena još nekoliko televizija, također s nacionalnom frekvencijom.

Nekadašnji novinari i urednici radija, a potom i  TV B92, naglašavaju da je brend B92 “odavno urušen” i da je koncept neovisne informativne produkcije pokleknuo pred populističkim komercijalnim programima, turskim serijama i estradno-zabavnim emisijama.

“Ironija je to što su godine prošle, a da aktualni vlasnik nije znao iskoristiti ono što je pri kupnji ove televizije najviše platio, a to je – brend B92”, kaže nekadašnja urednica Bojana Lekić.

Danica Vučenić, autorica i voditeljica “Kažiprsta”, koja je među prvima napustila B92 kaže da su novinari i urednici upravo odlascima “izrazili svoje stajalište”, dok Antonela Riha tvrdi kako je “ukidanjem ‘Utiska nedelje’ postalo jasno da na ‘devedesetdvojci’ nestaje sve ono što je nekoć ova televizija značila”.

B92 je medijska kuća koja obuhvaća radio produkciju, TV produkciju (iz koje je kasnije nastala TV B92), izdavačku djelatnost (časopise, knjige, kompakt-diskove), kulturni centar “Reks”, osiguravanje usluga interneta i web-portal.

Radio B92 utemeljen je u maju 1989. godine, TV B92 je počela emitirati program u oktobru 2000. godine, a osam godina kasnije i kanal TV B92 Info, dok je B92 Net od 1996. jedan od najpopularnijih internetskih portala u regiji.

U vrijeme režima Slobodana Miloševića novinari i urednici B92 bili su, uz rijetke iznimke u medijima poput “Naše Borbe” te nekolicine lokalnih medija, optuživani kao “strani plaćenici”, budući da je tadašnja opozicija upravo u eteru ove medijske kuće imala mogućnost javno saopštiti svoja politička stajališta.

Posted by on 2014-10-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login