Berlinale 2018: Zlatni medvjed odlazi u Rumuniju

Berlinale

Berlinale

Zlatnog medvjeda za najbolji film 68. Berlinalea u subotu je dobio film rumunski film “Touch me not“ režiserke Adine Pintilie koji je dobio i nagradu za najbolji debitantski film Berlinalea.
“Mi ovo nismo očekivali, ali nam je nagrada vrlo važna“, rekla je Pintilie.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija, njemački režiser Tom Tykwer je uoči proglašenja pobjednika izjavio kako žiri ove godine nije proglasio najboljim film “prema aktualnim sineastičkim kriterijima nego prema tome gdje film ide“.

Veliku nagradu žirija dobio je poljski film “Šoljica“ režiserke Malgorzate Szumowske.

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je američki redatelj Wes Anderson za animirani film “Otok pasa“ a nagradu Alfred Bauer za film koji otvara nove perspektive Macelo Martinessi za film “Nasljednice“.

Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu dobio je Anthony Bajon za glavnu ulogu u francuskom filmu „Molitva“ a za najbolju žensku ulogu Ana Brun za paragvajsko-urugvajsku produkciju “Nasljednice“.

Nagradu žirija za najbolji scenarij dobili su Manuel Alcala i Alonso Ruizpalacios za meksički film “Muzej“.

Srebrnog medvjeda za izvanredni umjetnički doprinos dobila je Elena Okopnaja za kostimografiju i produkcijski dizajn rusko-poljsko-srbijanske produkcije „Dovlatov“.

Odluka glavnog žirija iznenađujuća je i potpuno se razlikuje od odabira filmskih kritičara koji su pratili ovogodišnji Berlinale i čiji favoriti su bili filmovi “Dovlatov“ i njemačka produkcija “Tranzit“, dok je film pobjednik tokom Berlinalea vrlo negativno ocijenjen između ostalog i zbog čestih i, prema ocjeni kritike, nepotrebnih eksplicitnih seksualnih scena.

“Touch me not” prati iskustva jedne žene koja prolazi kroz razne seksualne terapije.

Šezdeset i osmi Berlinale završava danas danom rezerviranom za široku publiku.

Na ovogodišnjem Berlinaleu prikazano je oko 400 filmova u nekoliko glavnih programa.

Posted by on 2018-02-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login