Berlusconiju potvrđena zabrana bavljenja javnom funkcijom

Silvo Berlusconi
Silvo Berlusconi

Kasacioni sud, najviša sudska instanca u Italiji, potvrdio je u utorak bivšem premijeru Silviju Berlusconiju dvogodišnju zabranu bavljenja javnom funkcijom, a u okviru presude za utaju poreza.

Berlusconijev advokat Niccolò Ghedini rekao je da je izuzetno razočaran odlukom Kasacionog suda, koja je znatno umanjila nadanja Berlusconija da će se u maju kandidirati na izborima za Evropski parlament, prenio je Reuters.

Berlusconi se Kasacionom sudu žalio na presudu koju je donio u oktobru prošle godine Apelacioni sud u Milanu.

Kasacioni sud je inače 1. augusta prošle godine potvrdio četvorogodišnju kaznu zatvora Berlusconiju zbog utaje poreza, od koje su tri godine oduzete na osnovu Zakona o amnestiji.

Berlusconi, čija je partija Forca Italija najveća parlamentarna opozicija koalicionoj vladi Mattea Renzija, nastavio je da vodi svoju stranku izvan parlamenta otkako mu je u novembru oduzeto mjesto senatora, podsjetila je britanska agencija.

Berlusconi je rekao da će se žaliti italijanskom ustavnom sudu zbog presude za utaju poreza. Pored toga, on se već žalio Evropskom sudu za ljudska prava zbog isključenja iz Senata, prenosi Tanjug.

Pored presude za utaju poreza, Berlusconi se bori i protiv kazne od sedam godina zatvora koju mu je prošle godine izrekao sud u Milanu zbog plaćanja za seks s maloletnom prostitutkom i zloupotrebe položaja da to prikrije.

Posted by on 2014-03-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login