Bernstein pozvao na bojkot Svjetskog prvenstva

 David Bernstein

David Bernstein

Bivši predsjednik Engleske fudbalske asocijacije (FA) David Bernstein pozvao je na bojkot prvenstva svijeta u Rusiji 2018, ukoliko Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ne sprovede reforme.

Bernstein je za BBC rekao da je „vrijeme za drastičnu akciju protiv FIFA” i smatra da Mundijal u Rusiji neće moći da bude shvaćen ozbiljno ukoliko na njemu ne budu učestvovale vodeće evropske nacije.

Bernstein je podnio ostavku na mjesto u Antidiskriminatorskom odeljenju FIFA, koje je opisao kao „neefikasno”.

Sedamdesetjednogodišnji Bernstein je ocijenio da je FIFA „totalitarna organizacija” i da ga podsjeća na „staru sovjetsku imperiju”.

On je istakao da fudbal „ozbiljno trpi” pod sadašnjim režimom FIFA, a da je odluka da se Mundijal 2022. dodijeli Kataru „najgora u istoriji sporta”.

„Mislim da Engleska ima u UEFA uticaja na FIFA, a trebalo bi da razmotri da se povuče sa slijedećeg Mundijala, dok se ne izvrši odgovarajuća reforma FIFA, uključujući povlačenje Blattera iz trke za peti mandat na mjestu predsjednika”, rekao je Bernstein.

On je naglasio da je od 54 članica UEFA, veliki broj moćnih zemalja kao što su Njemačka, Španija, Italija Francuska, Holandija.

„Bez tih zemalja ne možete održati ozbiljni Mundijal”, dodao je Bernstein.

Slično mišljenje kao što je Bernstinovo iznio je predsednik Nemačke fudbalske lige Reinhard Rauball koji je išao i korak dalje predloživši da UEFA izađe iz okrilja FIFA, ukoliko izvještaj o korupciji prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine Mundijala 2018. i 2022. ne bude u cjelosti objavljen.

FIFA je ove sedmice saopštila da će se šampionati svijeta održati kako je i planirano u Rusiji i Kataru 2018. i 2022. i da nije bilo osnova za ponovni izbor domaćina.

Glavni istražitelj korupcije prilikom izbora za organizatore Mundijala žalio se na ovu odluku FIFA, rekavši da je zasnovana na pogrešnom tumačenju njegovog izveštaja.

Posted by on 2014-11-20. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login