Bez srednje škole 1,7 miliona bh. građana

pismenostOko 43,2 posto radno sposobnih bh. građana ima samo diplomu osnovne škole, ili nema čak ni tu, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Kako je procijenjeno da u našoj zemlji živi oko 3,8 miliona ljudi, može da bude izveden zaključak da srednjoškolsko obrazovanje nikada nije steklo gotovo 1,7 miliona bh. građana.

Stručnjaci se slažu da populacija BiH po obrazovanju zauzima dno evropske ljestvice, te ističu da zbog takvog stanja trpi i bh. privreda.

Inače, oko 32,2 posto muškaraca u našoj zemlji nema završenu srednju školu, a još je alarmantniji podatak Agencije prema kojem čak 53,5 posto žena, a koje su radno sposobne, imaju tek osnovnu školu, pišu Nezavisne novine.

Među njima je i Banjalučanka Jelena, majka dvoje djece, koja ističe da o naknadnom školovanju ne razmišlja.

“Ne pada mi na pamet da sada, kada imam niz obaveza oko potomaka, još i pohađam školu. Kada je trebalo da upišem srednju školu počeo je rat i tada sam pomagala majci, jer otac nije bio kod kuće. U međuvremenu sam se udala, a sada muž radi i izdržava mene i djecu. Znam da je to što nisam završila srednju školu veliki hendikep, ali posla nema ionako”, kaže ova Banjalučanka.

Ona je svjesna da sa osnovnom školom ne može na tržištu rada da nađe lako posao, ali i smatra da ni oni sa fakultetom teško dolaze do radne stolice.

Mirko Banjac, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, ističe da je ova problematika uzela maha ne samo u BiH, nego i na cijelom Balkanu.

“Obrazovanje se ne shvata vrijednošću, a jedan od indikatora je to što je Balkan preplavljen kupljenim diplomama. Moram vam kazati, ako smo mi ušli u 21. vijek i ako ne shvatamo da čovjek vrijedi koliko zna, onda je nesreća zadesila našu zemlju i moraćemo raditi na tome da to stanje bude promijenjeno”, ističe Banjac.

Tračak nade, ipak, postoji, jer kako tvrde u centrima za obrazovanje odraslih interesovanje za doškolovavanje i prekvalifikaciju je veliko.

“Veliki je broj onih koji imaju završenu osnovnu školu, a žele da se doškolovavaju. Međutim, kada ti ljudi dolaze, a imaju 30 do 40 godina, gledaju da se to završi što brže, pa neki od njih i odustanu”, naglašava Sead Korjenić, osnivač Centra za obrazovanje odraslih Gračanica.

U kolikoj je BiH dubiozi kada je u pitanju obrazovanje njenih građana najbolje oslikava podatak da je, iako je prošla prva decenija 21. vijeka, u našoj zemlji nepismeno 5,4 posto stanovnika.

Prema posljednjim istraživanjima UN-a, to su prije svega stariji građani, koji nisu imali uslove ni za osnovno školovanje, te Romi.

– 5,4%   stanovnika nepismeno u BiH
– 32,2%  muškaraca nisu završili srednju školu
– 53,5%  žena ima samo osnovnu školu

Posted by on 2011-12-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login