Bh. dijaspora godišnje šalje skoro dvije milijarde dolara

dolar, euroPozivajući se na podatke Svjetske banke (SB), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u nedavno objavljenoj publikaciji donosi podatak da bosanskohercegovačko iseljeništvo u zemlju šalje gotovo dvije milijarde dolara godišnje, što čini oko 20 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list.

No, dosta novca stigne i raznim drugim kanalima i nije evidentiran.

Ovo Bosnu i Hercegovinu svrstava na peto mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka migranata u odnosu na BDP.

Ispred Bosne i Hercegovine su: Tonga, Haiti, Moldavija i Lesoto.

List napominje da je novčana pomoć dijaspore u Srbiji činila 13,8 posto BDP-a ove zemlje, dok je hrvatska dijaspora u BDP-u Hrvatske sudjelovala tek sa tri posto.

Među najbrojnijim u svijetu

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izvan zemlje živi više od 1.350.000 osoba koje vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, što u odnosu na broj stanovnika u zemlji predstavlja trećinu njene ukupne populacije.

U poređenju s ukupnim brojem stanovnika, kojih po podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine ima oko 3,8 miliona, bh. dijaspora se ubraja u red najbrojnijih dijaspora svijeta.

U publikaciji o iseljeništvu, koju je uradilo Ministarstvo za ljudska prava, obrađeno je 17 zemalja u kojima boravi veći broj građana Bosne i Hercegovine i građana koji vode porijeklo iz ove zemlje, a to su: Australija, Austrija, Belgija i Luksemburg, Danska, Holandija, Hrvatska, Italija, Kanada, Norveška, Njemačka, SAD, Slovenija, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i Irska.

Pozivajući se na podatke SB-a, IOM donosi podatak da postotak emigracije visoko obrazovanih osoba iz Bosne i Hercegovine iznosi visokih 28,6 posto.

Posted by on 2012-02-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login