Bh. firme se vraćaju u Libiju

radniciBosanskohercegovačke firme mogle bi se veoma brzo vratiti u Libiju, naše najznačajnije vanjsko tržište kada su građevinski poslovi u pitanju, smatra ambasador BiH u toj zemlji Ferhat Šeta.

On je kazao da očekuje da će bh. kompanije za 15 do 30 dana biti pozvane da se vrate na libijsko tržište. Ta informacija posebno je značajna ako se uzme u obzir da je Predsjedništvo BiH zakasnilo s priznavanjem novih vlasti i tako dodatno otežalo položaj bh. kompanija u odnosu na druge zemlje.

Šeta je istakao da se sukobi u Libiji privode kraju i da je u procesu formiranje vlasti na svim nivoima te da postoji određeni kontakt.

“U kontaktu sam s novom libijskom vladom (Nacionalno prijelazno vijeće, op. a.) spremno na saradnju. Imamo obećanje da će svi ugovori bh. firmi biti sačuvani. To je potvrdio novi otpravnik poslova, koji je kazao da su bh. firme ostavile traga u Libiji i da su dobrodošle i ubuduće”, kazao je Šeta, istakavši da će se, vjerovatno, uskoro i on vratiti u Tripoli, doduše na kraće vrijeme, jer mu mandat uskoro istječe.

Dženana Avdić, sekretar Udruženja građevinara pri Privrednoj komori FBiH, kazala je da još nije došlo do konkretnih pregovora s libijskim vlastima o naplati potraživanja. Smatra da to neće ići tako brzo, jer je riječ o dugotrajnom procesu.

Gubici zbog prekida radova: 110 miliona eura ukupna šteta koju su naše kompanija pretrpjele; 659,1 milion eura vrijednost ugovorenih radova naših kompanija u Libiji;  54,5 miliona eura očekivana dobit od ugovorenih radova; 15,2 miliona eura vrijedna oprema koja je našim kompanijama ostala u Libiji; 8,4 miliona eura vrijednost materijala koji je firmama iz BiH ostao u Libiji; 7,7 miliona eura bh. firme ostale kreditno zadužene za realizaciju poslova u Libiji; 3,9 miliona eura neizmirena dugovanja kompanija radnicima po osnovu plaća.

Posted by on 2011-10-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login