Bh. institucije za zakup prostora troše oko 10 miliona KM

Institucije BiHInstitucije BiH koje plaćaju najskuplji zakup kancelarijskog prostora po kvadratnom metru su Direkcija za evropske integracije, Kancelarija za veterinarstvo, Konkurencijsko vijeće i Agencija za javne nabavke, izjavio je zamjenik generalnog revizora BiH Dževad Nekić.

On je istakao da su kancelarijski prostor u trenutku provođenja revizije zakupljivale 54 institucije, koje su koristile 40.736 metara kvadratnih i godišnje plaćale skoro deset miliona KM, pri čemu je cijena zakupa iznosila od devet do 41 KM.

Iako je evropski prosjek osam do 12 metara kvadratnih po zaposlenom, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka i Agencija za promociju stranih investicija po zaposlenom koriste i do 41 metar kvadratni.

“Utvrdili smo i da se niko ne bavi analizom, evaluacijom i monitorinogom zakupa, te da ne postoji koordinacija među institucijama radi zajedničkog nastupa na tržištu, kojom bi bila poboljšana prohodnost informacija o dostupnim prostorima i stvoreni uslovi za zajednički nastup, te veću ekonomičnost u ovoj oblasti”, rekao je Nekić za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, jedna od značajnih sistemskih preporuka koja se ponavlja iz godine u godinu jeste da se troškovi reprezentacije, telefona, upotrebe službenih automobila urede na jedinstven način po jasno definisanim pravilima i standardima, ali tu preporuku, koju je podržala i Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH nikada nije implementirao.

On je naveo da su nalazi u revizorskim izvještajima za 2010. godinu pokazali da je na ime ugovora o djelu potrošeno oko 5,5 miliona KM.

“Bilo je 190 angažovanih po ugovoru o djelu i to na radna mjesta koja su sistematizovana i po tom osnovu isplaćene su 1.280.462 KM. Ovakav vid netransparentnog angažovanja i zapošljavanja, osim toga što je suprotan zakonu, predstavlja i izvor korupcije i nepotizma”, tvrdi Nekić.

Posted by on 2012-01-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login