Bh. mljekarima prijeti gubitak najznačajnijeg tržišta

mlijekoIako je vrijednost izvoza mlijeka iz BiH u Hrvatsku na godišnjem nivou ‘teška’ više od 40 miliona KM, zbog činjenice da domaći mljekari ne posjeduju certifikate za izvoz na tržiše EU, njihova proizvodnja se nalazi pred ozbiljnom prijetnjom da izgube svoje najznačajnije tržište, pišu Nezavisne novine.

List navodi da domaća mljekarska proizvodnja do 30.juna naredne godine, datuma najavljenog za ulazak Hrvatske u EU, treba spremna da dočeka inspektore evropske Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FIO), koji će procjeniti da li BiH posjeduje odgovarajuće sisteme proizvodnje i kontrole proizvodnje mlijeka da bi izašlo na evropsko tržište.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da u novonastaloj situaciji mogućeg gubitka hrvatskog tržišta proizvođači mlijeka u BiH trebaju biti složni, a da je situacija u kojoj ubuduće ne bi mogli izvoziti mlijeko u Hrvatsku apsolutno nedopustiva.

Direktor Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ iz Banja Luke Drago Nedić naveo je da u ovom trenutku još nema zvaničnu potvrdu kada bi predstavnici FIO mogli doći u BiH.

On je naveo da im je poziv upućen i da se sada čeka njihov odziv.

Posted by on 2012-05-28. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login