Bh. planinari osvajaju grčki Olimp

Olimp

Olimp

Grupa planinara iz cijele BiH krenula je večeras put Grčke na dvodnevni uspon na Mitikas (2.917 m.n.v.) na planini Olimp, a povodom obilježavanja sto godina od prvog uspona na tu planinu.

‘Na poziv Planinarskog saveza Grčke, grupa od 137 bh. planinara u dva dana pohodit će drugi najviši vrh Balkana u duhu obilježavanja sto godina od prvog uspona na planinu Olimp’ – kazao je generalni sekretar Planinarskog saveza BiH Tarik Grabus koji je i jedan od vođa puta.

On je kazao da je planirano da delegaciju bh. planinara u petak, po povratku s pohoda, primi gradonačelnik Litochorea.

Tu posjetu dogovorio je grčki ambasador u BiH Karolos Gadis, koji se istim povodom nedavno susreo sa delegacijom Planinarskog saveza BiH.

Najviši vrh Olimpa Mitikas (Mytikas) je i najviši vrh u Grčkoj, a početak penjanja je s 1.100 metara nadmorske visine od grada Litochoro koji je znan i kao Grad Bogova zbog svoje lokacije.

Ljudska noga kročila je prvi put na vrh Olimpa 1913. godine, a u ekspediciji su bili Grk Christos Kakalos iz Litohora te Švicarci Frederic Boissonas i Daniel Baud-Bovy.

Posted by on 2013-09-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login