Bh. poljoprivrednici ne mogu izvoziti u Hrvatsku bez certifikata

poljoprivrednici, BiHPoljoprivrednici iz BiH od 1. januara na hrvatsko tržište ne mogu da plasiraju svoje proizvode bez međunarodno priznatog certifikata, zbog čega bi mogli da ostanu bez ukupne zarade od 5,5 miliona KM.

Iako će Hrvatska tek za godinu dana postati punopravni član EU, njeno ministarstvo poljoprivrede dostavilo je 27. decembra Vanjskotrgovinskoj komori BiH obaveštenje da će već od početka godine početi da provjerava usklađenost uvezenog voća i povrća sa standardima EU.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić rekao je za “Press RS” da će ove godine najmanje 95 posto poljoprivrednika odustati od izvoza voća i povrća na hrvatsko tržište.

“Problem je što poljoprivrednik u Republici Srpskoj u prosjeku ima 2,5 hektara zemlje, što je zaista mizerno za ulazak u Evropu. Uvoznici iz Hrvatske i EU žele da se snabdijevaju na jednom mjestu, što im mi ne možemo ponuditi jer imamo usitnjene posjede i malu proizvodnju”, rekao je Maletić.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH ističu da ozbiljni proizvođači i izvoznici već imaju neophodne certifikate, jer su i ranije izvozili u EU, dok u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da su prije godinu i po dana izradili Mapu puta za izvoz poljoprivrednih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda u EU.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Vid Kopanja istakao je da se zbog političke situacije u BiH usklađivanje sa standardima EU odvija usporeno.

Posted by on 2012-01-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login