Bh. pravosuđe sposobno da procesuira predmete ratnih zločina

Serge Brammertz

Serge Brammertz

Pravosudni sistem BiH je sposoban da efikasno procesuira predmete u vezi s ratnim zločinima izjavili su u Sarajevu tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Serge Brammertz i šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher M. Burton.

Brammertz i Burton su objavili da je projekt “Nadzor i izvještavanje u predmetima prebačenim u skladu s pravilom 11bis” uspješno završen.

Mehanizam pravila 11bis omogućio je MKSJ-u da prebaci optužene srednjeg i nižeg ranga državama u regionu.

“Uspješno okončanje predmeta koje je Međunarodni sud prebacio Specijalnom odjeljenju za ratne zločine Suda BiH predstavlja važno dostignuće. Jedinstvena saradnja s Misijom OSCE-a u nadzoru postupaka doprinijela je razvoju jakog i trajnog partnerstva između Tužilaštva i tužilaca na lokalnom nivou, i u krajnjoj liniji jačanju kapaciteta bosanskohercegovačkog pravosuđa”, rekao je Brammertz.

“Ovaj mehanizam je postigao veliki uspjeh, kako u podršci Strategiji okončanja rada MKSJ-a tako i pokazujući da državni sud i državno tužilaštvo imaju potrebnu nezavisnost, profesionalizam i kapacitet da vode kompleksne postupke u vezi s ratnim zločinima”, rekao je Burton.

Tokom perioda od 2005. do 2010., Misija je uime Tužilaštva MKSJ-a nadzirala vođenje šest predmeta proslijeđenih u skladu s pravilom 11bis s ukupno deset optuženih da bi osigurala da se primjenjuju međunarodni standardi.

Burton je rekao da su ovi predmeti testirali sposobnosti bosanskohercegovačkog pravosuđa da vodi kompleksne predmete u vezi s ratnim zločinima na pravičan i efikasan način.

“Nakon detaljnog nadgledanja svih postupaka, Misija je zaključila da je pravosudni sistem sposoban da procesuira predmete u vezi s ratnim zločinima u skladu s međunarodnim i nacionalnim standardima”, dodao je.

Posted by on 2011-11-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login