Bh. radnici u Sloveniji štrajkuju glađu

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, Slovenija

Desetak građevinskih radnika iz BiH i jedan iz Srbije od 1. marta štrajkuju u Sloveniji, jer im vlasnik građevinskog preduzeća “Prenova” iz Kočevja Zoran Perković, duguje plate za više mjeseci.

“Radnici su, prema vlastitim riječima, posljednju platu primili u 2008. godini, a vlasnik firme ‘Prenova’ im je za to vrijeme davao na ruke po 20, 40 ili najviše 150 eura, od čega su preživljavali. Kada više nisu mogli platiti stanarine i ostale troškove, stupili su u štrajk, tražeći na taj način zarađeni novac”, rekao je Goran Lukić, predstavnik Saveza slobodnih sindikata Slovenije koji je zadužen za radnike emigrante.

On je istakao da je u “Prenovi” bilo više desetina zaposlenih iz BiH, Srbije i drugih država koji su jedan po jedan napuštali preduzeće kada su vidjeli da ih poslodavac iskorištava. Na kraju je ostala grupa od 11 radnika koji su se odlučili i na štrajk glađu.

Prema Lukićevim riječima, vrhunac lošeg Perkovićevog odnosa prema radnicima dogodio se prošle sedmice, kada ih je otjerao iz dvorišta svoje porodične kuće, gdje su građevinci došli da traže zarađeno, jer  poslodavac nije ispunio ranije dato obećanje da će plate isplatiti do 25. februara. Cijeli slučaj zainteresovao je vladine i nevladine organizacije u Sloveniji, a i tamošnje medije koji su izvijestili o iskorištavanju radnika iz bivših jugoslovenskih republika

Posted by on 2010-03-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login