Bh. umjetnice u Milanu: Priroda povraća ono što joj dajemo

Nelisa Baždar, Marija Ličina i Ira SkopljakNa 17. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana koje će se održati u Milanu od 22. do 24. oktobra sa temom “No Food’s Land”, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Nelisa Baždar, Marija Ličina i Ira Skopljak. Namjera njihovog rada “Drvo života, čovjek smrti” (Tree of life, man of death) je da ukaže na katastrofalni nemar čovjeka prema prirodi, ali i da osvijesti društvo.

“Nama se svidjela tema Bijenala i smatramo da ona treba da otvoreno govori o onome šta ljudi danas rade sami sebi, okolini i prirodi. Stoga, odlučile smo da napravimo rad koji prikazuje čovjeka kako uništava prirodu”, kaže za RSE Marija Ličina, koja uz Iru Skopljak i Nelisu Baždar čini umjetnički trojac “Sloboda granice” (Freedom within limitation).

Multimedijalni rad sastoji se iz četiri segmenta: skulpture, videa, performansa i instalacije.

“Skulptura, koja je centralni dio rada, napravljena je u obliku skamenjenog drveta. To drvo je mrtvo, nema plodove, a na granama umjesto lišća rastu žice. Uz instalaciju ide video sa motivima smoga i čovjeka sa gas maskom koji pokušava doći do čistog zraka, ali budući da je zatrovao drvo, na kraju sâm pada mrtav. Na kraju smog proguta drvo, drugim riječima, to je taj pakleni krug u kojem se vrtimo. Međutim, na drvo smo stavile čakre koje su sve vrijeme upaljene i one kao takve, čak i u smogu, predstavljaju nadu da će se čovjek osvijestiti i vidjeti šta radi”, navodi Ličina.

Proces pripremanja rada trajao je dva mjeseca.

“Nas tri ćemo u Milanu da budemo taj smog, to je taj performativni dio rada, jer tamo nećemo imati priliku da zaista napravimo smog, tako da ćemo biti obučene u bijele kostime koji simboliziraju smog”, ističe Nelisa Baždar.

Prije nego što su rad “Drvo života, čovjek smrti” prijavile za predstojeće bijenale u Milanu sprovele su anketu među studentima sarajevske Likovne akademije i kolegama kako bi utvrdile – da li djelo nosi jasnu ekološku poruku.

“Poruka je jasna, svi anketirani su je prepoznali, dok su je neki prepoznali i kao alarm u smislu da je već 12.05 sati, a ne pet do 12. Sve što dajemo prirodi ona nama vraća, odnosno priroda povraća ono što joj dajemo”, dodaje Baždar.

Sagovornice RSE ističu da je za svakog mladog umjetnika učešće na ovom i sličnim bijenalima veliki podstrek.

“Drago nam je što ćemo predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Bijenalu. To je prilika da upoznamo druge kulture, steknemo iskustva, te da pozovemo mlade umjetnike da posjete BiH. Pripremiti ‘Drvo života, čovjek smrti’ bio je veliki zahvat za nas, ali svakako jako dobro iskustvo i izazov”, riječi su Ire Skopljak.

Nakon što su rad kreirale o vlastitom trošku, a potom prošle selekciju u Sarajevu i Torinu, sada je potez na bh. vlastima da, kako navode, prepoznaju ovaj trud i finansijski pomognu njihovo predstavljanje u Milanu.

“Molimo državu, ako ikako može, da nas finansijski podrži jer nam je sada pomoć najpotrebnija, budući da treba platiti transport tog djela do Milana, a dobrodošao bi nam i kakav džeparac pa da Bosnu i Hercegovinu na ovoj smotri predstavimo u najboljem svjetlu. Nadam se da će nam neko pomoći”, iskreno će Ira Skopljak.

Ukoliko bilo koji nivo bh. vlasti, organizacija ili pojedinac želi pomoći ovim mladim umjetnicana, adresa je airaskopljak@hotmail.com.

Inače, Međunarodna asocijacija Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana oformljena u Sarajevu 2001. godine. Svrha Bijenala je da motiviše zajednički rad i veze među institucijama i asocijacijama kulture sa područja Evrope i Mediterana. Asocijacija trenutno broji 71 članicu iz 20 zemalja.

Posted by on 2015-05-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login