Bh. vozači toče najjeftinije gorivo u regionu

gorivo Cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH zasad miruju, a trend stagnacije zadržaće se do kraja januara iako je u zemljama regiona došlo do poskupljenja, poručuju distributeri, što potvrđuje i kretanje cijena.

Iz banjalučke “Optima grupe”, u čijem sastavu posluje “Nestro petrol”, najveći naftni distributer u RS, kažu kako cijene sigurno neće povisiti do kraja mjeseca, ali i dodaju kako su šanse za snižavanje cijena male.

“Moguć je blagi pad nabavne cijene goriva, za jedan do dva feninga, ali ali se to neće reflektovati na maloprodaju”, kaže Dragan Trišić iz “Optima grupe”, pišu Nezavisne novine.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, rekao je da postojanje domaćih prerađivačkih kapaciteta na tržištu sirove nafte u BiH obezbjeđuje sigurnost snabdijevanja, ali značajnije ne utiče na promjene cijena.

“BiH ima veliki broj malih benzinskih pumpi, ali je takođe prisutan i veliki broj većih lanaca. Ovakvo tržište je dosta usitnjeno i zbog toga će u narednom vremenu doći ili do ukrupnjavanja tržišta, i to na način da će mali distributeri početi u sve većoj mjeri da bankrotiraju”, rekao je on.

Radivojac je dodao da, ukoliko se posmatra prostor bivše Jugoslavije, primjetno je kako sve te zemlje imaju posebno uređena naftna tržišta.

Inače, prema aktuelnim cijenama na “Nestro petrolovim” pumpama u RS, za litar bezolovnog benzina 98 potrebno je izdvojiti od 2,29 do 2,39 KM, bezolovnog 95 od 2,15 do 2,36 KM, eurodizela 4 od 2,15 do 2,34 i eurodizela 5 od 2,30 do 2,39 maraka, dok je cijena gasa 1,17 KM ili 1,18 KM po litru.

Slična stvar je i u Federaciji BiH, gdje, prema podacima Ministarstva trgovine, distributeri nisu pokazali pretjeranu zainteresovanost kako za sniženje, tako ni za povišenje cijene goriva.

“Od Nove godine imali smo oko 20 zahtjeva za sniženje cijena goriva u iznosu do pet feninga po litru, ali s obzirom na broj pumpi, kojih u Federaciji ima 630, taj broj je neznatan”, kazala je Lela Glibo, stručni savjetnik u sektoru cijena pri ovom ministarstvu.

Prema zvaničnim podacima ovog ministarstva, bezolovni benzin 95 na pumpama u Federaciji se prodaje po prosječnoj cijeni od 2,35 KM, bezolovni 98 za 2,55 KM, a eurodizel 5 od 2,45 KM po litru.

Upravo ove cijene identične su onima po kojima se gorivo u ovoj sedmici toči na “Energopetrolovim” benzinskim pumpama u Sarajevu.

Dok cijene u BiH miruju, u Hrvatskoj je gorivo od 7. januara poskupjelo u prosjeku od osam do 16 lipa po litru, pa tako cijena bezolovnog benzina 95 konvertovana u KM iznosi u prosjeku 2,50 KM, bezolovni 98 košta 2,66 KM, a dizel 2,44 marke po litru.

S druge strane, i vozači u Srbiji od početka ove godine plaćaju skuplje gorivo zbog usklađivanja akcize na naftne derivate, što je se ujedno odrazilo i na rast cijena goriva na pumpama.

Akciza na bezolovni benzin povećana je sa 49,6 na 50 dinara po litru, na eurodizel sa 42 na 46 dinara po litru, a sa 30 na 35 dinara po litru na tečni naftni gas, što znači da je gorivo u ovoj zemlji skuplje za oko četiri dinara.

Poskupljenje nije zaobišlo ni Sloveniju, gdje su takođe od 7. januara gorivo plaća skuplje u prosjeku od 0,3 do 2,5 eurocenti.

Bezolovni benzin 95 košta 1,450 eura, za 0,6 centi je poskupilo dizel gorivo i ono sada košta 1,37 eura za litar, dok se litar lož-ulja plaća 1,02 eura.

Posted by on 2014-01-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login