BHFF bit će održan u maju 2015. u New Yorku

BHFF

BHFF

Dvanaestogodišnji Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) bit će održan u maju 2015. godine u New Yorku.

Zvanični konkurs za prijavu filmova otvoren je do 15. marta 2015. godine.

Iz BHFF je saopćeno da su u toku pripreme za još jedan vikend izvanrednih filmova i nezaboravnog provoda tokom Bosanskohercegovačkog Film Festivala, te da će tačni datumi BHFF-a i ostali detalji o programu i žiriju biti objavljeni u narednih par mjeseci.

Ovaj godišnji događaj posvec´en je predstavljanju savremene bosanskohercegovačke kinematografije, te doprinosi boljem razumijevanju Bosne i Hercegovine, njene multikulturalnosti i kompleksne historije.

Festival organizuju dvije neprofitne organizacije u New Yorku – Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine.

Od osnivanja festivala 2003. godine, BHFF je prikazao više od stotinu filmova i time stekao ugled jedne ozbiljne kulturne manifestacije koja služi kao platforma za promociju mladih filmskih talenata, kao i međunarodno-priznatih filmskih stvaralaca.

Filmski odbor Bosanskohercegovačkog Filmskog Festivala c´e birati filmove u razlicˇitim kategorijama, kao sˇto su dokumentarni, igrani, kratki i animirani.

Festival želi predstaviti filmove bosanskohercegovacˇkih reditelja, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Filmovi koji dospiju do zvanične selekciju za BHFF 2015. uc´i će u natjecaj za nagrade žirija i publike.

– Naš Festival je jako važan kulturni događaj i izuzetno smo ponosni sˇto ga uspjevamo prirediti svake godine – rekao je Zlatko Filipovic´, glasnogovornik BHFF-a.

Posted by on 2014-10-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login