Biciklističke kacige u BiH su prošlost

biciklistička cross country utrkaBosna i Hercegovina imala je jedan od najstrožijih zakona za bicikliste u Evropi i šire.

U Centru za životnu sredinu su predstavljene nove izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini prema kojima kacige u BiH više nisu obavezne za bicikliste.

Tihomir Dakić, Koordinator programa Transport u Centru za životnu sredinu, pričao je o dugim procesom revizije starog Zakona te kampanji koja je vođena više od šest godina da bi se izmijenio član 102. ovog Zakona i koji sada predstavlja preduslov za bolji i uspješniji razvoj biciklističkog saobraćaja.

“Bosna i Hercegovina imala je jedan od najstrožijih zakona za bicikliste, što se ovim izmjenama znatno popravilo. Naša borba za ove promjene trajala je dugo, a nadamo se da će ubrzo doći i do povećanja biciklista u našem gradu, ali i u drugim gradovima”, rekao je danas Tihomir Dakić.

Pored predstavnika Centra za životnu sredinu, na konferenciji za medije učestvovao je i predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske koji je rekao da sad biciklisti imaju opciju da li će nositi kacige ili ne, ali da se svima koji se osjećaju nesigurno na biciklu preporučuje nošenje kaciga.

Ceri Woolsgrove, Stručnjak za sigurnost u saobraćaju, Evropska federacija biciklista iz Brisela povodom ove teme je rekao da Evropska federacija biciklista (ECF) vjeruje da biciklisti trebaju moći birati da li da nose ili ne nose kacige i svjetloodbojne prsluke.

“Ne slažemo sa obaveznom upotrebom kaciga i svjetloodbojnih prsluka, te pozdravljamo odličan rad Centra za životnu sredinu, člana ECF, na isticanju ovog važnog pitanja zastupajući interese biciklista pred vlastima u BiH. Biciklizam ne spada u visoko opasne aktivnost i donosi ogromnu zdrastvenu korst za pojedince, a na životnu sredinu i društvo u cjelini utiče pozitivno. Braniti vožnju biciklom bez upotrebe zaštitne opreme je prepreka za razvoj biciklizma i korištenje svih njegovih benefita. Pozdravljamo rad Ministarstva komunikacija i transporta BiH što su dozvolili građanima i građankama slobodu da biraju vrstu opreme u kojoj žele da voze bicikl. Takođe očekujemo da institucije Bosne i Hercegovine daju svoj doprinos u omogućavanju razvoja sigurnog saobraćaja, posebno za bicikliste“.

Sue Knaup, Izvršna direktorica asocijacije „One Street“, Prescot, Arizona, USA rekla je da je BiH postavila važan presedan sa ukidanjem obaveznog nošenja zaštitne kacige za bicikliste.

“Bilo koji zakon koji propisuje nošenje kacige i drugu opremu, destimuliše korištenje bicikla kao efikasanog i pristupačnog prevoznog sredstva. Mi iz asocijacije ‘One Street’ pozdravljamo ovu važnu izmjenu Zakona, te želimo pohvaliti Bosnu i Hercegovinu i njene zakonodavnce koji su spremni da izmjene zakone koji su bili usmjereni protiv razvoja biciklizma“.

Učesnici konferencije smatraju da će ova odluka uticati i na povećanje broja biciklista na ulicama.

Djeci se svakako preporučuje nošenje sigurnosnih kaciga, kao i svima koji se osjećaju nesigurno na biciklu. Promjenama Zakona kacige se ne zabranjuju samo one više nisu obavezne za bicikliste.

Posted by on 2017-02-21. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login