Biciklistički autoput u Londonu

Velika Britanija, London

Velika Britanija, London

London će uskoro dobiti “biciklistički autoput” kako bi se povećala mobilnost u gradu, rasteretile saobraćajnice i smanjilo zagađenje.

Ova staza duga 30 kilometra, sigurno odvojena od ostalog saobraćaja, povezivat će predgrađa istočnog i zapadnog Londona.

“Trideset kilometara biciklističke staze između istočnog i zapadnog dijela grada koji će prolaziti pored Londonske kule, Vestminsterske palate i Hyde parka”, kazao je gradonačelnik britanske prijestolnice Boris Džonson, najavivši početak radova za nekoliko sedmica.

Izgradnja “biciklističkog autoputa”, čiji se troškovi procjenjuju na 217 miliona eura, trebalo bi da bude završena 2016.

Sa svojih osam miliona stanovnika, od kojih se polovina svakodnevno sliva u centar na posao, bilo je hitno potrebno pronaći neko rješenje kako bi se saobraćaj rasteretio i smanjilo zagađenje.

Široke četiri metra, trase autoputa za bicikliste će omogućiti vožnju u oba smjera kao i preticanje. Džonson je najavio i trasu u pravcu sjever-jug koja će biti duga oko pet kilometara, prenosi B92.

“To će biti prava promjena za centar grada”, navode investitori.

Kao posljedica uvođenja 2003. godine naplate ulaska automobilom u centar grada, korištenje bicikla je udvostručeno u posljednjih deset godina.

Budući da za motorizovani pristup centru treba danas platiti 11,5 funti, razumljivo je što se sve veći broj stanovnika opredjeljuje za bicikl kao sredstvo prijevoza.

Procjenjuje se da će nakon izgradnje najavljenih biciklističkih autoputeva broj korisnika bicikla do 2026. porasti na 1,5 miliona. Također, u Londonu razmišljaju o pretvaranju pojedinih tunela metroa, koji se više ne koriste, u podzemne biciklističke staze.

Posted by on 2015-02-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login