Biciklom od Vukovara do Sarajeva: Zaboraviti ne treba nikada, ali živjeti moramo

Čaršija SarajevoČlanovi biciklističkog kluba iz Ilače u blizini Vukovara, Mario Blažić i Tomislav Ciprić, biciklima su doputovali iz Vukovara u bosanskohercegovačku prijestolnicu Sarajevo kako bi na ovaj način ukazali na značaj povezivanja ova dva grada, kojima je zajedničko stradanje nedužnih civila u ratu ’90-ih godina.

Mario i Tomislav su iz Vukovara do Sarajeva putovali tri dana. Kako su kazali za Anadolu Agency (AA), putujući na biciklima mogli su da vide razlike u bh. kantonima, ali i entitetima Republika Srpska (RS) i Federacija BiH.

U razgovoru za AA Mario kaže da su se na ovo putovanje odlučili, jer ih zanima ovo podneblje.

“Veže nas nešto slično, rat je neka poveznica. Sarajevu i Vukovaru je zajedničko stradanje i pogibija nedužnih civila. Putujući ovamo, vidjeli smo veliki broj spomen-obilježja i grobalja. To je poveznica koja nas je i vodila na ovom putovanju”, pojasnio je Mario.

Kako je kazao, kolega i on su se odlučili na ovaj poduhvat te su sve to povezali lijepim druženjem.

“U Sarajevu nisam prvi put. Ovo je grad sa dušom i poviješću”, pojasnio je Mario.

Oko 15 članova novoosnovanog biciklističkog sportskog kluba iz Ilače trenira intenzivno za ovakve i slične poduhvate.

Tomislav kaže da bi u cilju povezivanja Vukovara i Sarajeva trebalo češće organizovati neke karavane, zajedničke rute, kojima bi se obilježila ratna dešavanja u ovim gradovima, ali i povezalo stanovništvo.

Kako kaže, kako su prilazili Sarajevu, osjetili su život, ali kažu da se, ipak, i dalje osjeća podijeljenost između ljudi.

“Sport svakako treba biti jedan od načina da se oda počast žrtvama stradanja ’90-ih godina u Vukovaru i Sarajevu. Postoji stotine načine na osnovu kojih se trebamo povezati, zaboraviti ne treba nikada, ali živjeti moramo”, kazao je Tomislav.

Prema njegovim riječima, dolaze nove generacije, zaboravlja se šta se dogodilo.

U ova tri dana, koliko će biti u Sarajevu, Mario i Tomislav namjeravaju obići grad, posjetiti bogomolje svih religija, ali i ostale znamenitosti ovoga grada.

“Oduševljen sam Sarajevom, jer vlada domaćinska atmosfera. Sarajlije su dobri domaćini”, kazao je Tomislav.

Posted by on 2014-05-04. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login