Biden osudio izraelski plan gradnje

Joseph Biden

Joseph Biden

Američki potpredsjednik Joseph Biden, koji je u utorak uvečer završio posjet Izraelu u okviru napora SAD-a da se obnove mirovni pregovori, osudio je izraelske planove o izgradnji novih 1.600 domova u okupiranoj Zapadnoj obali.

“Osuđujem odluku vlade Izraela da nastavi planiranje novih kuća. Time se podriva povjerenje koje nam je upravo potrebno i protivno je konstruktivnim razgovorima koje sam imao u Izraelu”, navodi se u pisanom saopćenju Bidena, prenosi Reuters.

Uoči odlaska u posjetu Izraelu Biden je rekao kako se nada se da će neizravni pregovori, na koje su pristale dvije strane, uspjeti otkloniti “nagomilano nepovjerenje” i oživjeti mirovni proces, koji je na mrtvoj tački već više od godinu dana.

Međutim, samo nekoliko sati prije Bidenovog dolaska Izrael je naljutio Palestince dozvolom za izgradnju novih kuća na okupiranog Zapadnoj obali, nakon čega su palestinski dužnosnici optužili Izrael da pokušava potkopati pregovore.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login