BiH će u Evropu izvoziti samo med i ribu

ribolovNakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju iz Bosne i Hercegovine će se u ovu zemlju moći izvoziti samo med, riba i riblji proizvodi, rekao je za današnje izdanje Večernjeg lista direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

“Poslat ćemo upitnik u Dablin da dođu njihovi inspektori Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) koji bi trebali utvrditi ispunjava li BiH uvjete za izvoz u EU.

Napravljen je akcijski plan za otklanjanje nedostataka kod mesa od peradi i jaja i kada oni budu otklonjeni, poslat ćemo zahtjev da inspektori FVO utvrde hoće li se ovi proizvodi moći izvoziti”, kazao je Kalaba.

Kalaba je istakao kako su certifikati koje izdaje Ured za veterinarstvo BiH usklađeni s europskim standardima, tako da bi izvoz meda iz BiH u zemlje EU mogao početi odmah.

Direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je kako je prošle godine iz BiH izvezeno meda u vrijednosti oko 17,000 KM, dok je uvoz iznosio oko 2,3 miliona KM.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača u RS-u su ogorčeni jer se na vrijeme nisu uskladili standardi sa zahjtevima Evropske unije.

Mljekari se još nadaju da će se mlijeko, ipak moći izvoziti u Hrvatsku i EU.

‘Naše mlijeko je visoke kvalitete i sve je usklađeno s normativima EU-a. Nema razloga da nam zabrane izvoz. Ako se to dogodi posljedice će biti katastrofalne jer se iz BiH u Hrvatsku najviše izvozilo mlijeko’, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS-a Vladimir Usorac.

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković ističe kako se odavno trebalo raditi na usuglašavanju zakonskih akata s EU, pripremanju graničnih prijelaza, klaonica i prerađivačkih kapaciteta.

“Tek posljednjih nekoliko mjeseci nešto se počelo raditi o tom pitanju i trebat će još dosta vremena da se usuglase. Nažalost, i sada smo daleko veći uvoznici stoke poljoprivrednih proizvoda, i to uvelike narušava naš unutarnji poljoprivredni bilans. Kada nam 1. jula zabrane izvoz u Hrvatsku stanje će biti još gore”, kazao je Marinković.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić je istakao kako se meso i živa stoka već odavno ne izvozi u Hravtsku zbog neusklađenih kriterija.

‘Svinje ne možemo izvoziti jer se cijepe na svinjsku kugu, a osim toga naše klaonice nemaju izvoznički broj da mogu izvoziti u EU’, kazao je Maljčić.

Inače, prema podatcima Privredne komore RS, Hrvatska se nalazi na trećem mjestu po vrijednosti izvoza iz RS-a. Hrvatska je na razini BiH najznačajniji partner u CEFTA regiji.

Ukupna vrijednost izvoza RS-a u RH u 2102. iznosila je 320,170,000 KM, ili 13,5 posto ukupnoog  izvoza RS-a, navodi se u analizi Privredne komore RS-a.

Posted by on 2013-04-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login