BiH će u Hrvatsku moći izvoziti samo ribu

ribaBiH poslije ulaska Hrvatske u EU, polovinom 2013. godine, u tu zemlju neće moći izvoziti nijedan prehrambeni proizvod, osim ribe, upozorio je danas u Sarajevu zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Davidi je na javnoj sesiji inicijative Građani za Evropu rekao da se nedovoljno radi na pripremi BiH za vrijeme kada Hrtvatska bude članica EU i kada će biti neophodno naći treće tržište za sve prehrambene proizvode koji se sada plasiraju na hrvatsko tržište.

“Diskusija o broju inspekcijskih graničnih prelaza u ovom trenutku je priča koji vodi u pogrešnom smjeru jer će od momenta ulaska Hrvatske u EU BiH na tržište te zemlje moći izvoziti samo ribu”, dodao je Daviddi.

On je tokom “Javnog dijaloga civilnog društva sa predstavnicima vlasti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja” istakao da je veliki dio budžeta EU usmjeren na podsticaje u poljoprivredi i da je u BiH potrebna veća koordinacija kada je riječ o ovom pitanju.

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedbreg izrazio je zadovoljstvo što njegova zemlja podržava projekte poput inicijative Građani za Evropu jer su građanske inicijative u evropskim zemljama jaka snaga u provođenju reformi u društvu.

“Posebno zadvoljstvo bih izrazio što je fokus današnje sesije poljoprivredni sektor, posebno kada je riječ o ulasku Hrvataske u EU”, rekao je ambasador Hedberg.

Rukovodilac inicijative Građani za Evropu Amra Selsesković kaže da je cilj sesije da se sagledaju ključni problemi BiH na putu ka EU i koje su obaveze zemlje kada je riječ o sektoru poljoprivrede u kojem je zaposleno oko 50 posto stanovništva.

Selseskovićeva je ovom prilikom zahvalila učesnicima u ime 55 članica iz nevladinog sektora.

Posted by on 2012-06-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login