BiH čeka zeleno svjetlo za izvoz mlijeka u EU

mlijeko Inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) od 21. do 31. januara u Bosni i Hercegovini će provjeravati da li su ispunjeni svi potrebni uslovi za izvoz mlijeka u zemlje Unije, a nadležni u našoj zemlji očekuju pozitivan ishod ovog monitoringa.

Ako inspektori utvrde da nema smetnji da mlijeko iz BiH bude plasirano na evropsko tržište, domaći bi mljekari već u februaru trebalo da dobiju zeleno svjetlo za izvoz, što će imati veliki značaj za poljoprivrednike i prerađivače.

Samo u Hrvatsku su iz BiH godišnje izvoženi mlijeko i mliječni proizvodni vrijedni oko 43 miliona KM. Međutim, poslije ulaska te zemlje u EU 1. jula prošle godine, to tržište je otpisano, jer domaći mljekari nisu ispunjavali uslove za izvoz.

“Inspektori u Sarajevo dolaze 20. januara, a prvi sastanak će održati dan poslije. Ovdje će boraviti do 31. januara, do kada će obići Kancelariju za veterinarstvo BiH, nadležna tijela u entitetima, inspektore u kantonima i opštinama, te objekte koji su kandidovani za izvoz mlijeka”, rekao je za Nezavisne Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Prema njegovim riječima, inspektori FVO bi poslije monitoringa u roku od 15 do 20 dana trebalo da pošalju BiH izvještaj o tome da li ispunjava uslove za izvoz mlijeka u EU. “Do kraja februara trebalo bi da znamo njihovu odluku o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda. Mi se nadamo da će ova misija biti zadovoljavajuća i da ćemo dobiti zeleno svjetlo za izvoz. Napravili smo određeni napredak u posljednjih godinu, godinu i po, u svim poslovima koje je trebalo da završimo.”

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, prema procjenama, na godišnjem nivou iznosi oko 90 miliona KM. Blizu 20.000 farmera u BiH, kao i prerađivači mlijeka, zavise od stranog tržišta.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH ranije je potvrđeno da BiH već ima odobrenje za izvoz meda i ribe na tržište EU. Slijedi kontrola mesa peradi i konzumnih jaja, za šta je procedura ispunjavanja uslova nešto komplikovanija. BiH nema ni odobrenje za izvoz crvenog mesa u zemlje EU.

Posted by on 2014-01-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login