BiH dobila prvu punopravnu članicu BEST-a

Mostar

Mostar

Tehnički klub Univerziteta Džemal Bijedić – BEST Mostar prošle sedmice je službeno primljen u krovnu evropsku organizaciju studenata tehnike i tehnologije.

Naime, BEST (Board of European Students of Technology) krovna je organizaciju za studente tehnike i tehnologije u cijeloj Evropi. Sa svojih 95 univerziteta članica, preko 4.000 aktivnih članova, i više od 100 projekata godišnje, BEST mnogi smatraju “studentskom – inžinjerskom Evropskom unijom”.

Prije više od dvije godine grupa mladih studenata s Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara osnovala je prvi ogranak Udruženja studenata tehnike Evrope u Bosni i Hercegovini – BEST.

U samo dvije godine oni su uspjeli organizirati preko 20 projekata namijenjenih kako lokalnim tako i evropskim studentima. U te dvije godine kroz ovu organizaciju je prošlo više od 70 studenata, od kojih su mnogi baš zahvaljujući ovoj organizaciji našli posao, nastavili studije u inozemstvu ili pak osnovali vlastiti biznis.

Iz BEST-a Mostar ističu važnost ovog uspjeha te navode konkretne prednosti za lokalne studente koje punopravno članstvo u evropskoj organizaciji studenata tehnike i tehnologije nosi sa sobom.

Oni navode dva projekta kao najvažnija za studente u Mostaru, a to su inžinjerski seminari, koji se organiziraju četiri puta godišnje prilikom čega studenti imaju priliku aplicirati na preko 100 seminara u godini u 95 različitih gradova Evrope i to potpuno besplatno.

Također, dolaskom BEST-a u BIH studenti su dobili i priliku učešća u inžinjerskom takmičenju – EBEC (eng. European BEST Engineering Competition), koje se sastoji od tri eliminacijska nivoa: lokalni, regionalni i završni (evropski).

Na kraju, mostarski članovi BEST-a poručuju svim svojim kolegama, studentima iz Mostara, da su vrata ove organizacije širom otvorena za sve studente te da im se slobodno pridruže.

Više detalja o načinu učlanjenja u ovu organizaciju može se naći na službenoj web stranici: http://bestmostar.org/ ili upitom na email: mostar@BEST.eu.org.

Posted by on 2013-11-20. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login