BiH domaćin Dunavskog salona na sajmu turizma u Berlinu

BiH domaćin Dunavskog salona na sajmu turizma u BerlinuBiH kao zemlja Dunavskog sliva je bila domaćin 6. Dunavskog salona u okviru najvećeg svjetskog sajma turizma ITB u Berlinu. Tu je bio i Igor Crnadak, nakon sastanka sa njemačkim šefom diplomatije u odlasku – Gabrielom.

Bosna i Hercegovina, formalno gledano, ne pripada Dunavskoj regiji, odnosno zemljama kroz koje Dunav teče, no većina njenih voda se ulijeva,  nakon Urala,  u ovu drugu po veličini  evropsku rijeku.

 Za BiH-ambasadora u Berlinu Željka Janjetovića i njegove kolege u ambasadi u Berlinu je to bila prilika da u saradnji sa  predstavništvom njemačke savezne zemlje, Baden Württemberg, te nadležnim organima u BIH, dođu na ideju da ponude da BiH bude domaćin ovogodišnjeg  Dunavskog  salona. Dunavski salon je naziv manifestacije, koja se po 6. put organizuje u okviru ITB-a, na kojoj zemlje koje pripadaju Dunavskoj regiji predstavljaju svoje turističke znamenitosti i potencijale, te se zalažu za bolju međusobnu saradnju. Tako je bilo i ovog puta. U raskošnom predstavništvu Baden Württemberga se okupilo oko 600 zvanica, predstavnika  političkog i kulturnog života, koji su tom prilikom  mogli upoznati turističke i kulturne znamenitosti BiH, te njene i kulinarske specijalitete drugih zemalja Dunavskog sliva.Baden-Württemberg u okviru svoje EU-strategije za Dunavsku regiju želi pomoći BiH

Za državnu sekretaricu u ministarstvu Baden-Württemberga, Theresu Schopper, je, kao i za mnoge druge Nijemce, prva asocijacija na BiH – Zimska olimpijada 1984. godine. Kao mlada djevojka je pratila uspjehe njemačkih učesnika na Olimpijadi i radovala se svakoj novoj medalji, istakla je Schopper u svom pozdravnom govoru. BIH ima velike turističke potencijale ne samo u zimskom turizmu, smatra ova političarka.

Ovogodišnji Dunavski salon je stoga, organizovan pod motom „ Kultura kao motor za turizam u Dunavskoj regiji”. BiH pripada ovom krugu i treba u okviru regionalne saradnje ponuditi programe za bolje upoznavanje kulturnih spomenika zemlje, ali i novih trendova, koji bi bili atraktivni za veći priliv turista iz regije, Evrope ali i cijelog svijeta. U tome će joj Baden Württemberg i ostale zemlje rado pomoći, istakla je Schopperova.

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak podržava bolje promovisanje bih-turizma

Ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak vidi također velike potencijale u većoj podršci bih-turizma u okviru inicijative „Dunavski salon“. Zajednički programi bi bolje povezali cijelu regiju i imali pozitivne efekte ne samo u turizmu kao značajnoj privrednoj grani, već i na drugim područjima, kulturi, nauci, međusobnom boljem razumijevanju i smanjivanju političkih tenzija.

Crnadak je, naime, na Dunavski salon došao nakon političkih razgovora sa ministrom vanjskih poslova, Sigmarom Gabrielom. Ni on, ni Gabriel, rekao je Crnadak, nisu prethodnog dana znali da će ovaj susret biti posljednji, s obzirom da Gabriel (SPD) u novoj njemačkoj vladi neće imati nikakvih funkcija. Kratko prije susreta sa kolegom iz BiH Gabriel je  saznao da  neće biti u sastavu novog kabineta. Crnadak, međutim, ističe, da to neće promijeniti bilateralne odnose dviju zemalja. „Njemačka je ozbiljna država, koja prati politički kontinuitet angažmana u BiH i cijeloj regiji. Berlinski proces se nastavlja, Njemačka dalje želi pružati aktivnu podršku približavanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a najvažniji zadaci  BiH na tom putu su vladavina prava i borba protiv korupcije. To mi je rekao Gabriel”, kaže za DW  bih-šef diplomatije.

Razvoj turizma moguć i bez državnog ministarstva turizma?

Igor Crnadak ne vidi mnogo šanse za brzo osnivanje ministarstva turizma BiH na državnom nivou, no smatra da se ova privredna grana može značajno razvijati i na entitetskim nivoima. Za one koji se dublje ne bave političkim i drugim problemima ove zemlje, su ovakve tvrdnje teško razumljive. Ko od stranaca i mogućih budućih posjetilaca BiH može razumjeti zašto se BiH na  međunarodnim turističkim sajmovima uglavnom ne predstavlja kao jedinstvena država, već entitetski?

O ovom problemu se na Dunavskom salonu nije razgovaralo. Brojni gosti su radije uživali u kulturno-umjetničkom programu, koji je zahvaljujući jednom od organizatora, BiH-ambasadi,  bio ne entitetski, već bosanskohercegovački, kao i kulinarski specijaliteti. Ćevapčići srećom  nemaju prevashodno nacionalni ukus i obilježja i povezuju ne samo bih-entitete već i cijelu regiju. Sarajevski ili banjalučki ćevap, svejedno, Hauptsache, kako bi rekli Nijemci  ili glavno je da je ćevap i da je ukusan. Kad bi i politika mogla biti tako pragmatična, bilo bi lakše, kako bi se kod nas reklo „i Bogu i narodu“. No, koliko će vode još morati proteći Dunavom da to postane i stvarnost, pitaju se mnogi koji vole tu regiju i rado dolaze ili žive u njoj, kao domaćini ili turisti.

Posted by on 2018-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login