BiH dopustila privremeno izručenje Paravinje Hrvatskoj

Dragan ParavinjaHrvatsko Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je danas rješenje ministra pravosuđa Bosne i Hercegovine kojim se dopušta privremeno izručenje Dragana Paravinje hrvatskim pravosudnim tijelima kako bi mu se na Županijskom sudu u Šibeniku sudilo za pokušaj silovanja i ubistvo maloljetne Antonije Bilić.

Ministarstvo pravosuđa RH izvijestilo je na svojim internetskim stranicama da je to rješenje istog dana proslijedilo Županijskom sudu u Šibeniku.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je 11. januara telefaksom proslijedilo Ministarstvu pravde BiH molbu za privremeno izručenje Paravinje i prateće dokumentacije. U ministarstvu su tada rekli da će u BiH dostaviti i izvornu sudsku dokumentaciju čim je dobiju od šibenskog Županijskog suda, prenosi Hina.

Paravinja je krajem 2011. u BiH pravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja žene na području Jahorine 2002. Kaznu služi u zatvoru Tunjice kod Banje Luke odakle bi uskoro trebao biti prebačen u pritvor u Šibenik.

BiH je već ranije odlučila da Paravinja može biti izručen čim Hrvatska to zatraži, a nije isključila ni mogućnost da Paravinja preostali dio zatvorske kazne izdržava u Hrvatskoj, ako dvije države postignu takav dogovor.

Nakon izručenja Paravinji će biti prekinuto izdržavanje kazne u BiH. Po njegovom dolasku u šibenski zatvor sutkinja Nives Nikolac u roku 15 dana mora zakazati početak suđenja, to jest prvo ročište na kojem se Paravinja treba očitovati o krivnji za pokušaj silovanja i teško ubistvo maloljetne Antonije Bilić u junu prošle godine te pokušaj silovanja autostoperice koju je u junu 2010. povezao svojim kamionom. Tijelo Antonije Bilić još nije pronađeno.

Nakon izricanja prvostupanjske presude za silovanje na području Jahorine, Paravinja je u julu prošle godine već bio privremeno izručen Hrvatskoj radi dovršetka istrage o nestanku djevojke iz Drniša.

On je, inače, zbog silovanja osuđen i u Srbiji, gdje je dobio četiri godine i pet mjeseci zatvora. Njegovo izručenje su tražile i tamošnje vlasti, no bh. vlasti su to odbili prihvativši zahtjev Hrvatske.

Posted by on 2012-01-18. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login