BiH i EU: Traže novac, ideja ni na vidiku

Reformska agenda, ali bez akcionog plana, odnosno načina i rokova za njenu provedbu ne znači ništa, saglasni su bh. političari, koji su u državnom parlamentu prvi put raspravljali o ovom dokumentu EU, a koji je BiH utvrdila još u maju ove godine. Istovremeno u Beču su najviši državni zvaničnici pokušavali izboriti novac za projekte i potporu, a koji su opet za neke zaobilaženje prioriteta entiteta. Neslaganja očito ima, a čelnici se Evropskoj uniji nisu imali čime pohvatiti na političkom planu, jer još i nemaju tačnu viziju kako prevazići unutrašnja podmetanja. Tako je i ovaj put priča o reformskoj agendi ostala samo na riječima.

Dok u Beču delegacija bh. državnika traži novac za infrastrukturne projekte, koristeći pruženu ruku EU, istovremeno nemaju strategiju o tome kako provesti reforme koje se od njih traže. Tako su državni parlamentarci danas raspravljali o reformskoj agendi, ali bez najavljenog akcionog plana njegove provedbe, jer ga smatraju parlamentaci BiH nema. Bavili su se dokumentom usaglašenim i javnosti poznatim još prije tri mjeseca, a kako i kada provesti ono je napisano, ne zna se. Ovim tempom, poručio je zastupnik SNSD Nikola Špirić, ne zadugo.

„Ja se bojim da priča o Agendi ne bude ponovljena priča Sejdić-Finci sa mnogo dužim rokom trajanja. Mislim da će najmlađi poslanici otići sa političke scene a biće priče o Agendi. Za to sam, da uozbiljimo savjet ministara da im damo rok da naprave akcioni plan i jedino je tada smisleno razgovarati o Agendi i o akcionom planu. Vidjeli ste jedni kažu zakon o radu nije dio Agende, a tamo u zadnjem pasusu kaže da nijedan nivo vlasti neće blokirati bilo koji element iz Agende. Šta je problem? Dakle biraju k’o medo gnjile kruške šta je u njoj, a šta izvan nje. E, to je ono što BiH ne treba.“

Nemaju se vlasti u BiH mnogo čime pohvaliti osim Zakona o radu na niivou FBiH, te najave da će nekad u septembru biti usvojen mehanizam koordinacije. I ono što se uradi zajedno, postaje smetnja na unutrašnjem planu zbog političkih razmirica. Optužen je tako predsjedavajući VM Denis Zvizdić od pojedinih organa RS da je u materijalu za samit zanemario ključne projekte od interesa za ovaj entitet. Ispostaviće se da je pozadina političke prirode, odnosno da se preko ovoga SNSD pokušava obračunati sa SDS. Bar se tako da iščitati iz riječi ministra saobraćaja i veza RS Neđe Trninića.

„Nažalost, nemamo naše predstavnike u Savjetu ministara koji će zastupati te interese i natjerati, uslovno da kažem, drugu stranu da te naše interese gura.“

BiH u Beču predstavlja državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, koji je i član nacionalnog investicionog komiteta. Kadar je SDS čiji prvi čovjek Mladen Bosić kaže da su kočničari prisutni svuda:

„Nažalost, moram da kažem da se jasno definišu snage u Bosni i Hercegovini, u oba entiteta, koje nisu zainteresovane za stabilisanje političkih prilika, koje stalno svojim političkim inicijativama dalje mute vodu. Vi, bez stabilizacije političkih prilika, ne možete očekivati bilo kakav ekonomski napredak. Što se tiče Republike Srpske, jasno je da je to aktuelna vlast, na čelu sa Miloradom Dodikom. Ne bih komentarisao situaciju u Federaciji, pogotovo zato što je ona vrlo kompleksna u ovom trenutku.“

U Federaciji se vlast odavno klima, a potraga za novim koalicionim partnerima i novim brojem ruku u parlamentu koji bi podržali reforme i ne ide baš najbolje.

Dok hvali rad Vijeća ministara predsjednik DF koja je izašla iz vlasti u Federaciji Željko Komšić svoja očekivanja bazira na tome da će bar nešto biti urađeno. Brisel je agendu, kaže, postavio široko.

„Oni su ti koji su, na kraju krajeva, došli i rekli: ‘Molim vas, dajte nešto. Evo, ne tražimo vam puno. Na Sejdić-Finci ste pali, da vas ne bismo zaboravili zbog toga, kao jednog od uvjeta za evropski put, to ćemo vam malo gurnuti ustranu. Čeka vas to opet, ali dajte sad neki pomak, pokažite da ta vlast na nivou Bosne i Hercegovine može preuzeti odgovornost, nekada i za teške i bolne stvari’. Ja mislim da se to kroz ovu Agendu može obezbijediti. Ja joj imam prigovor iste te vrste – nije dovoljno konkretna, ali, moglo je Vijeće ministara u njoj navesti precizne datume svega. Pitanje je da li bi to bilo realizovano na takav način. Da se ne lažemo – ono što je do sad urađeno i ono što će biti urađeno do kraja godine, mislim da će biti dovoljno da se Bosni i Hercegovini deblokira taj evropski put.“

Riječi opravdanja za VM i to što još nije sačinilo akcini plan imao je i zastupnik SDA Šefik Džaferović.

„Javne finansije, oporezivanja i fiskalna održivost , poslovna klima i konkurentnost, tržište rada, reforma socijalne zaštite i penzija, vladavina prava i dobro upravljanje i reforma javne uprave su sektorske oblasti u kojima su postigli sporazum svi nivoi vlasti u BiH koji imaju bilo kakve kompetencije u ovim oblastima na evropskom putu BiH.“

Ono što ohrabruje je da su prvi su put svi u zastupničkim klupama bili složni oko toga da žele znati kada se i šta treba uraditi. Entuzijazam ove vrste pravo je osvježenje naročito ako se zna da im je učinak od oktobarskih izbora do danas više nego skroman.

rse

Posted by on 2015-08-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login