BiH i Gambija svjetski rekorderi u nebrizi za razvoj

istraživanje Istraživanje Svjetske banke i Instituta za statistiku pri UNESCO-u, kojim je tretirana visina domaćih izdataka za istraživanje i razvoj od 2002. do 2010. godine, svrstalo je Bosnu i Hercegovinu na 113. mjesto, od ukupno 114 zemalja koje su obuhvaćene ovim istraživanjem.

BiH je pretposljednja zemlja u svijetu i posljednja u regiji Balkana i Evropi prema bruto domaćim izdacima za istraživanje i razvoj. Iza BiH je jedno Gambija.

Od zemalja bivše Jugoslavije, država koja najviše ulaže u istraživanja i razvoj je Slovenija koja se nalazi na 17. mjestu svjetske ljestvice. Slijede Crna Gora na 31., Srbija na 36., Hrvatska na 40., Makedonija na 80. i Albanija na 92 mjestu.

Od ostalih zemalja u okruženju Mađarska je na 32. mjestu, Turska na 38., Grčka na 50., Bugarska na 52. i Rumunija na 57.

Među dvadeset najbolje rangiranih zemalja u svijetu, 13 je evropskih. Također, od 50 najbolje pozicioniranih zemalja u ovom istraživanju, 32 su evropske zemlje, što Evropu čini kontinentom na kojem se najviše ulaže u istraživanje i razvoj.

Država koja najviše ulaže u istraživanja i razvoj je Izrael, a slijede Finska, Švedska, Japan, Južna Koreja, Danska, Švicarska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Austrija.

Velika Britanija se nalazi na 19. mjestu, Kina je 25., Rusija 29., Iran 42., a Indija je pozicionirana 43. mjestu.

Na nivou regija i kontinenata, Finska je najbolje rangirana zemlja u Evropi, Izrael na području Zapadne Azije, Japan na području Okeanije, Južna Koreja na Dalekom Istoku, SAD u Sjevernoj Americi, Singapur u Jugoistočnoj Aziji, Tunis u Sjevernoj Africi, Brazil u Latinskoj Americi i Južnoafrička Republika u Subsaharskoj Africi.

Pet zemalja u svijetu koje su zabilježile najmanje bruto domaće izdatke za istraživanje i razvoju su Brunei koji se nalaze na 110. Mjestu, a slijede Laos, Lesoto, Bosna i Hercegovina i Gambija.

Rezultati istraživanja UNESCO-a i Svjetske banke zasnivaju se na ukupnim bruto domaćim izdacima svake države za istraživanje i razvoj. Istraživanje je obuhvatilo 114 zemalja svijeta.

Posted by on 2012-08-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login