BiH ima oko 18.500 tona viška naoružanja

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je danas u Beogradu da BiH ima oko 18.500 tona viška naoružanja koje bi trebalo da bude uništeno.

“U našim dokumentima predviđeno je da se višak naoružanja može rješavati prodajom, što je najkorisnije za BiH, donacijom i uništavanjem”, rekao je Okolić novinarima u Beogradu, gdje je održan sastanak ministara odbrane 12 zemalja Procesa saradnje jugoistočne Evrope.

On je istakao da se mora poštovati odluka Predsjedništva BiH čiju politiku provodi Ministarstvo odbrane.

“Višak oružja, municije, eksplozivnih sredstava uništavamo shodno onome u kakvom se stanju nalazi to naoružanje”, rekao je Okolić, dodajući da postoje pretenzije da se proda sve što je moguće te da tu ne smije biti zloupotrebe.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac istakao je da je konstatovano da višak naoružanja i vojne opreme nije samo opasnost za građane već i opterećenje za vojske i države regiona, naglašavajući da u regionu postoji više od 160.000 tona municije koja bi trebalo da bude uništena u što skorijem roku, pri čemu u Srbiji oko 8.000 tona.

“Nije reč o perspektivnoj municiji, već o municiji koja u budućnosti može da izazove probleme, zato želimo da pomognemo i drugim zemljama regiona koje nemaju mogućnost da reše taj problem”, rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane Srbije kaže da su susjedima koji imaju viškove municije ponuđeni kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, što je veliki dio učesnika i prihvatio.

Šutanovac je na marginama skupa imao i bilateralne sastanke sa kolegama iz Bugarske, Turske i Crne Gore.

“Osim utvrđenih interesovanja za saradnju u oblasti odbrane u pitanju obuke i vojnih treninga, postoji i zainteresovanost za saradnju u oblasti odbrambene industrije”, naglasio je Šutanovac.

Posted by on 2012-04-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login