BiH izvezla municiju i naoružanje za 32,8 miliona eura

municijaNamjenska industrija Bosne i Hercegovine (BiH) izvezla je u periodu od januara do oktobra ove godine municiju i naoružanje u vrijednosti 63.564.325 konvertibilnih maraka (oko 32,8 miliona eura), saopćeno je ih Spoljnotrgovinske komore BiH.

Najviše su se izvozile bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija i njihovi dijelovi, a u posmatranom periodu, kako piše Oslobođenje, ostvarena je pokrivenost uvoza izvozom od čak 1.023 posto.

Najveći kupci bosanskog naoružanja u tom periodu bili su Malezija sa sedam miliona eura, Saudijska Arabija sa 5,7 miliona eura i Švicarska sa 5,6 milona eura, dok je značajan izvoz ostvaren i u SAD, Srbiju, Afganistan, Angolu i Tursku.

Među bosanskohercegovačkim preduzećima sa većinskim udjelom državnog kapitala, koja su uključena u namjensku industriju, najbolje rezultate u izvozu pokazali su Igman iz Konjica, Unis Ginex iz Goražda i Pretis iz Vogošće.

Posted by on 2014-12-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login