BiH je ‘fabrika’ izuzetnih umjetnika

Behija Biba Saračević

Behija Biba Saračević

Bosna i Hercegovina je “fabrika” izuzetnih umjetnika pa tako i književnika, ali se loše vođenje države negativno odražava na društvenu svijest i podršku književnom stvaralaštvu, odnosno umjetničkom djelovanju uopće – kazala je u razgovoru za Agenciju Fenu bh. književnica Behija Biba Saračević.

Ova rođena Bijeljanka koja trenutno živi u Austriji piše od ranog djetinjstva, a njena prva knjiga poezije “Potraga za sjećanjem” objavljena je 2012. godine u izdanju izdavačke kuće “Bosanska riječ”.

U nedostatku očeve ljubavi i njegovog prisustva, svoje emocije je prenosila na papir, pišući pjesme i priče, a pisala je za različite portale i časopise. Njeno “gorko punjenje tokom života”, postalo je vremenom duhovna vrijednost i baza za inspirativnu pisanu riječ.

“Od djetinjstva deficitarna u ljubavi, a prijateljstvu sklona, sticala sam mnogo prijatelja i saradnika, te tako poslije pedeset godina doživjela i konačni zagrljaj s ocem. To me je i potaklo da objavim sve pjesme iz moje sehare sjećanja” – kaže Saračević.

Svojom autobigrafskom zbirkom pjesama “Potraga za sjećanjem” poželjela je prikazati sudbinu svakoga ko, kako slikovito pojašnjava, zna koračati vjetrom.

Kaže kako uglavnom piše o sebi i “nehotice izriče svoja načela moralnosti, dobrote i humanosti”.

” Moj duh dostigao je svoju zrelost i tek sada uspijevam da otkrijem ključeve uspomena, stihova, vizija i da se ta sjećanja i refleksije istkaju u najfinije tkanje…”- objašnjava Saračević.

Ističe da je u pripremi njena druga knjiga, nada se, roman.

Mladim književnicima u BiH preporučuje da se uvezuju i budu istrajni u želji da se stanje poboljša i bh. društvo kulturno obogati, jer svaka dobra namjera nađe svoj put do ostvarenja.

Behija Saračević je i potpredsjednica Društva bh. pisaca u Gornjoj Austriji, koje trenutno broji sedam aktivnih članova, odnosno književnika.

Osnivanje ovog društva je, potcrtava Saračević, pokrenula želja i potreba za međusobnim potpomaganjem i uvezivanjem bh. pisaca u Austriji, kao i onih koji se zanimaju za književnost, te imaju namjeru ozbiljno se njome baviti.

Posted by on 2013-12-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login