BiH je u svijetu prepoznatljiva kao turistički brand

Slapovi Kravice

Slapovi Kravice

Predsjednik Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH Mili Bijavica izjavio je da je BiH u svijetu prepoznatljiva kao turistički brand i privlačna turistička destinacija.

Na Skupštini Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH održanoj danas razmatrana je aktuelna problematika u turističkoj privredi BiH.

Predsjednik Udruženja ističe da se u oblasti turističke privrede BiH mora početi više raditi na izgradnji infrastrukture i povezivanju turističkih destinacija, edukaciji kadrova, povećanju inspekcijskog nadzora i uključiti sve relevantne faktore u razvoj te djelatnosti.

Po riječima Bijavice ključni uvjet za razvoj i ulaganje u turizam u BiH jest pokretanje privatnih poduzetničkih inicijativa.

Kao poseban problem je naveo neuvezanost statističkih podataka i definisanje ključnih parametara u toj oblasti kako s aspekta broja gostiju, tako i prometa u turizmu.

Učešće turizma u BDP-u u BiH, kazao je Bijavica, nije veliko i kreće se oko 2,5 posto, ali je i ta stopa značajna budući da posjete i dolasci stranih gostiju otvaraju preduvjete za razvoj svih drugih privrednih grana u zemlji.

Jedan od problema jest i nedovoljno ubiranje turističkih taksi o čemu se mora postići dogovor sa svim institucijama, agencijama i turističkim djelatnicima.

Pokrenuta je i inicijativa izmjene Zakona o PDV-u u turističkoj djelatnosti kojom bi se pružanje usluga strancima tretiralo kao izvoz – izvozni posao čime bi se povećali devizni priliv i pokrivenost uvoza izvozom i postigla veća konkurentnost pružaoca turističkih usluga.

Na Skupštini je usvojen i Plan rada udruženja u 2013. godini u kojem je istaknut značaj djelovanja na suzbijanju sive ekonomije rada nacrno u pružanju turističkih usluga, saradnje s međunarodnih organizacijama, te povezivanja članica Udruženja s inostranim i domaćim poslovnim partnerima.

U skladu s redovnom procedurom funkciju predsjednika Udruženja u trajanju od 16 mjeseci obavljat će Marija Knežević iz Banje Luke.

Posted by on 2013-05-24. Filed under Bosna i Hercegovina, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login