BiH je umjereno zadužena zemalja

Kemal Kozarić

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je, prema preliminarnim podacima, u 2011. godini stopa rasta BDP bila 1,8 posto, a vanjski  dug 25,7 posto BDP-a, što ukazuje da je BiH umjereno zadužena zemalja.

Kozarić je tokom susreta sa austrijskim ambasadorom u BiH Donatusom Kockom rekao da su direktna strana ulaganja iznosila oko 235 miliona eura, devizne rezerve iznose oko 3,2 milijarde eura i stabilne su, dok je inflacija bila na relativno niskom nivou od 3,1 posto.

Kozarić je istakao da je saradnja BiH i Austrije dinamična i da je BiH prvi put ove godine u tom odnosu postigla suficit.On je dodao da je Austrija važna za BiH zbog historijskih veza, ali i kao značajan ulagač, zbog čega je potrebno održavati dobre odnose.

On je istakao dobru saradnju s Ambasadom Austrije i svim relevantnim institucijama i tijelima te zemlje, naročito s Austrijskom narodnom bankom, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U razgovoru je posebna pažnja posvećena bankarskom sektoru, te pozitivnom uticaju koji su austrijske banke imale u procesu obnove i pokretanja ulaganja, kao i u donošenju zapadnih standarda poslovanja u BiH.

Ipak, donošenje strateških odluka van domašaja monetarnih vlasti BiH Kozarić je ocijenio kao potencijalnu slabost bankarskog sektora.

On je naglasio da je postojeći model monetarne politike u BiH određen zakonom, te je, iako ga smatra konzervativnim, donio monetarnu stabilnost i doprinio povratku povjerenja građana u valutu, što se vidi i kroz porast štednje.

Prema njegovim riječima, procjene Centralne banke su da je dobro pozicioniran kurs KM prema euru, te da rast izvoza pokazuje da model monetarne politike ne pravi smetnje izvoznicima.

Konstatujući da je stabilnost valute jako važna za razvoj, Kock je bio zainteresovan za budućnost valutnog odbora kao modela monetarne politike u BiH.

Učesnici sastanka su razgovarali i o skorašnjem ulasku Hrvatske u EU, te implikacijama na region, posebno na BiH. Osim Kocka, u delegaciji koja je posjetila Centralnu banku BiH bili su i Johanes Ainger, Brigite Frimer i Dražen Maloča.

Posted by on 2012-03-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login