BiH: Kandidat za članstvo u EU na čekanju

EU, BiHEvropski parlament u Strazburu je izrazio podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Istovremeno su vodeći političari u Sarajevu pozvani da hitno sprovedu neophodne reforme.

„2016 je bila posebno dobra godina za Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je Christian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH u Strazburu. Rumunski poslanik govori o „izvanrednom napretku” na dugačkom putu ka punopravnom članstvu, pozdravlja aktuelnu reformsku agendu 2015-2018 i nada se da će Evropska komisija „uskoro” zemlji dati službeni status kandidata. On je istovremeno upozorio da se moraju uložiti dodatni napori kako bi BiH postala dobro funkcionalna država.

U vrhu prioriteta je borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i reforma pravosuđa. Evropski parlament kritikuje što zvaničnici u Sarajevu izraženu političku volju u borbi protiv korupcije ne „pretvore u opipljive rezultate”. Poslanici u Evropskom parlamentu su većinom (496 glasova „za”, 132 „protiv” i 67 „suzdržanih” ) poslali signal daljim reformama u Bosni i Hercegovini.

Izvjestilac EP za BiH Preda je međutim dodao i da su važni reformski napori ugroženi etničkim i političkim nesuglasicama. Za razliku od njega druge diplomate problem formulišu mnogo direktnije: „Bosna i Hercegovina je nefunkcionalna država”, izjavila je za DW slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon. Upravo zbog toga je dobro pružiti neophodnu podršku pri reformskom procesu. Ponovno oživljavanje nacionalističke retorike u svakom slučaju škodi stanovništvu, a posebno mlađim generacijama. Fajonova je također kritikovala to što su po njenom viđenju neki poslanici iz Hrvatske, debatu o BiH u Evropskom parlamentu koristili u unutrašnjo-političke svrhe.

Nezadovoljstvo zbog referenduma bosanskih Srba

Christian Dan Preda je referendum u Republici Srpskoj, kojeg nije priznala EU, okarakterisao „veoma rizičnim”. Referendum je u inostranstvu u prvom redu tumačen kao preteča budućem odvajanju bosanskih Srba od BiH. „Referendum je neprihvatljiv”, istakao je predsjedavajući delegacije Komiteta Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije u EU, Eduard Kukan. „Svi u Briselu smo pratili dešavanja i osuđujemo referendum. Ali naše kritike u ovom trenutku ne želimo iznositi na velika zvona”, izjavio je slovački političar u razgovoru za DW.

Dejtonski sporazum je Bosancima prije više od 20 godina poklonio mir, ali i komplikovanu državnu strukturu. Politički sukobi su ostali do danas. Sukobi između Hrvata, Srba i Bošnjaka stalno blokiraju donošenje odluka u ovoj mladoj državi. Zbog toga Kukan sa velikom skepsom posmatra svaki pokušaj novog regulisanja političkog sistema u BiH u pravcu federalizacije. “Sistem je već danas dovoljno komplikovan. Također je i federalan. Ubuduće se radije trebamo koncentrisati na svakodnevne brige ljudi i socijalne probleme”, smatra konzervativni političar. Komesar za proširenje Johannes Hahn od vlade u Sarajevu zahtijeva da mu pošalje „koherentne odgovore” na nedavno dostavljeni Upitnik Evropske komisije, koji je ključan u pripremi mišljenja Brisela o bosanskohercegovačkom zahtjevu za članstvo u EU.

Dugo čekanje nakon podnošenja zahtjeva za članstvo

BiH je tek u februaru prošle godine pokucala na evropska vrata. Do tada je Bosna i Hercegovina, pored Kosova, bila jedina država nastala raspadom bivpe Jugoslavije, koja nije podnijela zvaničan zahtjev za članstvo u EU. Evropski komesar za proširenje, Hahn, tada je rekao da je to veliki dan za BiH. Istovremeno je upozorio da je: „zahtjev za status kandidata početak dugog putovanja”. Od tada se do danas nije mnogo toga promijenilo. Prema mišljenju Eduarda Kukana „trenutno je prilično neodgovorno pominjati konkretan datum početka pristupnih pregovora sa Sarajevom. EU je zainteresovana za zadržavanje trenutne reformske dinamike, ali se ujedno i boji da se ne uključi previše u bosanskohercegovačka zamršena unutrašnjo-politička previranja. Komesar za proširenje EU, Hahn je u svom govoru u Strazburu diplomatski rekao „da EU nema ovlasti da određuje internu organizaciju zemlje”.

Posted by on 2017-02-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login