BiH kao "dioničko društvo"

Nikola Špirić

Nikola Špirić

Treba koristiti sve instrumente koji BiH stoje na raspolaganju i koji mogu biti od pomoći na njenom evropskom i evroatlantskom putu, ali ono što nije dobro i od čega smo umorni su bezuspješni pokušaji.

Ovo je izjavio danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, komentirajući određene najave novog okupljanja bh. političkih lidera kao svojevrsnog obnavljanja ‘butmirskog procesa’.

On ističe da je nužno da domaći lideri postignu dogovor, a da pri tome trebaju koristiti sve moguće instrumente izvana koji mogu pomoći pa i međunarodne konferencije.

Špirić je, međutim, mišljenja da mnogi iz međunarodne zajednice našu zemlju doživljavaju kao “dioničko društvo”.

Kada se mijenjaju predsjedavanja EU, onda svi svoje političke dionice iznesu na međunarodno političko tržište, pa se izgrađuju različite političke karijere bilo da imamo uspjeha ili da imamo neuspjeh, ustvrdio je Špirić.

Kako je naglasio, to se ne pokazuje kao dobar model. Stoga moramo više da vjerujemo sebi i da shvatimo da sve zavisi od nas, dodao je.

Mislim da je ispravan put taj da BiH mora da više vjeruje sebi i da više odlučuje, a manje čeka da odluke stignu izvana, smatra Špirić.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login