BiH i Mađarska potpisale Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede

poljoprivreda, sjetvaSagovornici su dosadašnju saradnju dviju zemalja u oblasti poljoprivrede ocijenili dobrom, ali i istaknuli da navedeni sporazum predstavlja dobru osnovu za njeno dodatno unapređenje u različitim oblastima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i ministar poljoprivrede Republike Mađarske Šandor Fazekaš potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između BiH i Mađarske, kojim su definirani različiti modaliteti unapređenja međusobne saradnje u primarnoj i prerađivačkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Izrazivši zahvalnost Vladi, privrednim subjektima, nevladinim organizacijama i narodu Mađarske na upućenoj pomoći, ministar Tučić upoznao je sagovornika o razmjerama štete koju su poljoprivrednom sektoru u BiH nanijele katastrofalne poplave u maju , te ga informirao o aktivnostima koje se u BiH provode u pravcu njihovog saniranja i realizacije kratkoročnih, srednjeročnih i dugoročnih mjera u tom kontekstu.

Pored toga, ministar Tučić upoznao je ministra Fazekaša i o aktivnostima koje se u BiH provode u pravcu ispunjavanja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla na tržište Evropske unije, kao i o otvorenom pitanju tehničke adaptacije Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji BiH ima zaključen sa Evropskom unijom, nakon ulaska Republike Hrvatske u njeno članstvo.

Na konferenciji za štampu, ministar Tučić je najavio skoro potpisivanje i sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Mađarske i BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Posted by on 2014-07-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login