BiH među 20 najgorih zemalja za pokretanje firme

sklapanje posla Uprkos obećanjima i najavama vlasti u BiH da će poboljšati uslove privređivanja, prije svega u pojednostavljenju procedura za otvaranje firme i bržem izdavanju građevinskih dozvola, to se u protekloj godini nije desilo.

Svjetska banka i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u izvještaju “Doing Business 2014” navode da BiH nije sprovela reforme u navedene dvije oblasti poslovanja zbog čega su nas mnoge zemlje prestigle i prepustile društvu 20 najgorih država svijeta, pišu Nezavisne novine.

Naime, BiH je u oblasti pokretanja posla rangirana na 174. mjesto, a u izdavanju građevinskih dozvola na 175. mjesto u svijetu, čime smo na globalnoj listi pali za po 12 pozicija među ukupno 189 analiziranih država.

U izvještaju se navodi da je u BiH za pokretanje firme potrebno proći 11 procedura za 37 dana uz administrativni trošak u iznosu od 14,9 posto prihoda po glavi stanovnika i minimalni osnivački kapital u nivou od 29,1 posto prihoda po glavi stanovnika.

To je daleko nepovoljnije od svih država u našem regionu, među kojima su pojedine protekle godine napravile nove pomake. Primjera radi, samoproglašena država Kosovo kreirala je sistem registracije “sve na jednom mjestu” i ukinula određene procedure nakon registracije firme.

Hrvatska je uvela novu formu privrednog društva bez zahtijevanog minimalnog kapitala, dok su Rumunija i Moldavija pojednostavile predregistracijske i registracijske formalnosti.

Makedonija se već duži niz godina sa sistemom brze registracije nalazi u svjetskom vrhu, a u zadnjem izvještaju zauzima sedmo mjesto.

Kada je riječ o izdavanju građevinskih dozvola, BiH je protekle godine napravila tek neznatni pomak skraćujući vrijeme za dobijanje dozvole za jedan dan, odnosno sa 180 na 179 dana uz zadržavanje 17 procedura. Trošak dobijanja dozvole za gradnju je, takođe, simbolično snižen sa 1.102,1 na 1.100,2 odsto prihoda mjerenog po glavi stanovnika.

Analizirajući države regiona, vidljivo je da je najviše olakšanja realizovala Crna Gora, koja je pojednostavila proceduru i skratila vrijeme izdavanja građevinskih dozvola uvođenjem sistema “sve na janom mjestu”. Po reformama u tom segmentu prate je Kosovo, Slovenija i Makedonija.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, smatra da od izrade FIAS studije iz 2001. godine do sada nisu učinjeni ozbiljni pomaci na uklanjanju administrativnih prepreka investiranju.

“Proces izdavanja dozvola i saglasnosti može se značajno ubrzati i pojeftiniti informatičnim povezivanjem institucija, ali se to kod nas izbjegava sprovesti. Razlog je što javna uprava takve reforme ne posmatra kao korisna ulaganja i proces za otvaranje novih radnih mjesta u privredi, već kao nešto što će mnoge administrativne službenike ostaviti bez posla”, ocjenjuje Bakšić.

On kaže da javna uprava sopstveni “rez” posmatra kao državni problem ne obazirući se na činjenicu da se zbog lošeg poslovnog ambijenta zatvara sve više firmi koje porezima “hrane” istu tu administraciju.

Bakšić kaže da sporo izdavanje građevinskih dozvola djeluje izrazito destimulativno na potencijalne investitore koji, između ostalog, i zbog toga BiH zaobilaze u širokom luku i proizvodne pogone otvaraju u drugim zemljama.

“Sve dok se ne uspostavi informacioni sistem u kojem će glavne odlike biti transparentnost, monitoring i sankcionisanje odgovornih za nečinjenje ili neblagovremeno postupanje, BiH će i dalje tapkati u mjestu, i padati sve niže na svjetskim poslovnim ljestvicama”, uvjeren je Bakšić.

Posted by on 2013-11-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login