BiH među 20 ‘najjadnijih’ zemalja svijeta

BiH Business Insider objavio je listu najjadnijih zemalja svijeta i naša zemlja našla se na 17 mjestu.

S indeksom siromaštva, koji iznosi 47,1 posto, stopom inflacije od 3,8 procenata i nezaposlenošću od 43,3 posto, BiH se našla u društvu s Kenijom, Zimbabveom i Iranom.

U poređenju sa zemljom u kojoj živimo, indeks siromaštva niži je čak i u ratom razorenom Afganistanu (42,7 posto), a nezaposlenost u toj azijskoj državi iznosi 37 posto, što je, takođe, manje nego u BiH.

Ni sindikalni radnici ni predstavnici udruženja za zaštitu potrošača nisu iznenađeni činjenicom da je BiH svoju poziciju ‘zauzela’ u top 20 ‘najjadnijih’ zemalja svijeta.

‘Svakodnevno naši građani po kontejnerima traže otpatke hljeba kojima će da se prehrane. Stoga uopšte nisam iznenađena što smo na toj listi, ali se nadam da to nećemo shvatiti samo kao informaciju, već kao vodilju da se previše bavimo politikom, a ne ekonomijom i planovima razvoja. Dovoljno smo samo definisali koliko smo siromašni’, upozorava Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor.

Sličnog je stava i Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, koja kaže da sindikalni radnici odavno upozoravaju na probleme kojima se bavilo i ovo istraživanje.

‘Naš vapaj, koji vrlo jasno upućujemo, ide upravo u tome pravcu, ali je problem što vlasti ništa ne čine da se ta situacija mijenja. Posljednje mjerenje Svjetske banke je takođe potvrdilo istu tu sliku o kojoj sada govorimo. BiH je zemlja političke nestabilnosti, što dodatno usložnjava dramatičnu ekonomsku sitauciju’, kritikuje Mišićeva.

Sa druge strane, Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ne slaže se da je BiH zaslužila poziciju jedne od najjadnijih zemalja, ali ni on ne kaže da je u našoj zemlji život lak.

‘BiH se nalazi u donjem dijelu ljestvice srednje razvijenih zemalja. Dakle, izašla je iz kategorije nerazvijenih’, naglašava Čičić, pišu Nezavisne novine.

Gdje mi to zaista živimo, najbolje zna 542.742 nezaposlenih u državi u kojoj je za sindikalnu potrošačku korpu mjesečno neophodno izdvojiti 1.793 KM.

Ekonomski parametri naše zemlje u procentima

-Indeks siromaštva   47,1
-Nezaposlenost        43,3
-Stopa inflacije           3,8

‘Najjadnije’ države

1. Zimbabve
2. Liberija
3. Burkina Faso
4. Turkmenistan
5. Džibuti
6. Namibija
7. Jemen
8. Nepal
9. Kosovo
10. Bjelorusija
11. Lesoto
12. Senegal
13. Kenija
14. Haiti
15. Maršalova Ostrva
16. Swaziland
17. Bosna i Hercegovina
18. Pojas Gaze
19. Afganistan
20. Iran

Posted by on 2012-06-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login