BiH među najboljim destinacijama za avanture

BiH, avanturaNational Geographic je svrstao Bosnu i Hercegovinu u deset najboljih destinacija za avanture u 2012. godini. Osim svjetskih destinacija za rafting, planinarenje, skijanje i ostale adrenalinske sportove, BiH je izabrana po najboljim stazama za planinski biciklizam.

Prije tri godine je kompanija koja objavljuje najpoznatije vodiče Lonely Planet proglasila Bosnu i Hercegovinu kao državu koja ima potencijal da postane najbolje mjesto za avanture u istočnom dijelu Evrope.

Tako je hiljade skijaša, raftera i planinara nahrlilo u našu zemlju, a sada je BiH proglašena najboljom destinacijom za planinski biciklizam, zbog davno nastalih puteva na visoravnima koji su povezivali planinska sela.

Osim BiH, Mammoth planina u Californiji je proglašena najboljom za skijanje i snowboard. Mammoth planina ima puno snijega zahvaljujući klimatskom fenomenu La Niña. Još jedna američka država je označena kao najbolja destinacija za avanture, ovaj put za rafting, a to je Idaho i to rijeke Bruneau i Jarbidge.

Najboljom destinacijom za ronjenje proglašena je Ningaloo obala u Australiji, a za surfanje meksička Baja. Kineska planina Pamir i njen vrh na osam kilometara visine, Mustagata, proglašeni su za najbolje lokacije za planinarenje.

Godina 2012. je po vjerovanju drevne civilizacije Maja, godina smaka svijeta, pa ćete možda u tom duhu željeti istražiti Belize koje također preporučuje National Geographic.

Za kajak i spuštanje kanuom najbolje destinacije su zaljev Narragansett na Rhode Islandu i rijeka Susquehanna u Pennsylvaniji. Najbolje planinarenje je u kanadskom Newfoundlandu.

Posted by on 2012-01-12. Filed under Izdvojeno, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login