BiH može ići naprijed jedino kao suverena i ujedinjena država

Patrick Moon

Patrick Moon

Američki ambasador u BiH Patrick Moon ističe da međunarodna zajednica želi da vidi da lideri BiH rješavaju izazove sa kojima se suočavaju, a to su i izbori u Srebrenici.

“Želimo da vidimo i srpske i bošnjačke političare da zajedno pronađu rješenje”, rekao je Moon, odgovarajući na pitanje da li će međunarodna zajednica izvršiti pritisak da se izmijeni Izborni zakon.

Moon kaže da se sa Dodikom tokom nedavnog razgovora saglasio da u Srebrenici žele da vide pomirenje i da srpska i bošnjačka zajednica rade zajedno i reaguju na potrebe svih građana, bez obzira na to da li je načelnik Srbin ili Bošnjak.

“Takođe smo dogovorili da je jako važno za Bošnjake da i dalje upravljaju Memorijalnim centrom Potočari i godišnjom ceremonijom. Podstakao sam Dodika da radi zajedno sa bošnjačkim liderima da pokušaju da utiču na sve da učestvuju na izborima i da promovišu politiku koja će doprinijeti pomirenje i istinski napredak”, naveo je Moon.

On je ocijenio da je “glupa i nelogična” izjava američkog advokata Francisa Boylea da je na sceni tihi raspad BiH i da su SAD to isplanirale još u Dejtonu.

“Takve tvrdnje nemaju nikakvog smisla što se mene tiče i uvreda su ljude koji su učestvovali u pregovorima o sporazumu”, rekao je Moon.

Moon smatra da je jedini način na koji BiH može ići naprijed jeste kao ujedinjena, suverena država, članica EU i NATO.

“Mislim da svi politički lideri vjeruju u to… Ne postoji nikakva druga opcija”, rekao je Moon.

Moon je izjavio da nema niti je bilo neke vrste krize između Republike Srpske i SAD, koje su, kako kaže, uvijek imale pozitivan odnos sa ljudima u ovom entitetu.

“U prošlosti vlasti Republike Srpske nisu sprovele neke demokratske reforme, ali sa predsjednikom Miloradom Dodikom i njegovom vlašću željeli bismo da se to dogodi. Predsjednik Dodik je naš partner i zaista veliki saveznik što se tiče rješavanja pitanja vojne imovine i imamo jako dobre odnose”, rekao je Moon za “Euroblic”.

Moon je istakao da je Republika Srpska garantovana kao entitet unutar BiH i da SAD to u potpunosti podržavaju.

“Republika Srpska je nastala dejtonskim Ustavom i za RS ne postoji nikakva prijetnja”, rekao je Moon.

Posted by on 2012-02-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login