BiH može naprijed ka EU

Miroslav Mojžita

Miroslav Mojžita

Ambasador Slovačke u BiH Miroslav Mojžita rekao je da je optimista u pogledu napredovanja BiH prema EU, ali i istakao da će, ipak, za to biti neophodan građanski pritisak.

“EU je dala jasne uslove i BiH mora ići korak po korak ka njihovom ispunjavanju. Optimista sam da BiH može krenuti naprijed u tom pravcu, jer postoje stručne snage koje su na svim nivoima vlasti zadužene za taj poduhvat”, rekao je Mojžita novinarima, nakon što je danas na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci učestvovao u radu javne tribine “Pet do 12, vrijeme je za Evropu”, koju je organizovao Evropski pokret u BiH u saradnji sa ovim univerzitetom.

Mojžita je podsjetio da je njegova zemlja malo kasnila za ostalim bivšim članicama Varšavskog pakta ka pristupanju u EU, ali da je na kraju, ipak, 2004. godine postala članica Unije zahvaljujući, prije svega, volji svih njenih građana koji su bili podređeni tom glavnom cilju.

Slovački diplomata je na tribini govorio o iskustvu Slovačke u pristupanju članstvu u EU i NATO-u i velikom broju sličnosti koje BiH ima sa njegovom zemljom.

On je rekao da je ulazak Slovačke u NATO savez za nju, osim ekonomske i socijalne komponente, imao i bezbjednosni značaj, ističući da je ova zemlja ulaskom u NATO popravila svoj ekonomski imidž u povećanju stranih investicija u zemlji.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo smatra da BiH do 2014.godine mora postati dio EU, jer u suprotnom može doći do radikalizacije prilika u BiH i Balkanu, a time i do ugrožavanja i same evropske bezbjednosti.

Predsjednik Omladinskog savjeta RS Milan Grubor smatra da sama tema skupa “Pet do 12 , vrijeme je za Evropu” znači da je u BiH “vrijeme za promjene”.

Javnoj tribini prisustvovali su članovi Evropskog pokreta u BiH, profesori i studenti Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login