BiH na 58. mjestu po medijskim slobodama

Bosna i Hercegovina, sloboda medijaBosna i Hercegovina se od 179 zemalja po indeksu medijskih sloboda našla na 58. mjestu, navodi se u izveštaju organizacije “Reporteri bez granica”.

U izvještaju “Indeks medijskih sloboda u svjetu 2011-2012” zemlje su svrstane u pet kategorija – dobra situacija, zadovoljavajuća situacija, uočljivi problemi, teška situacija i veoma teška situacija.

Od susjednih zemalja Srbija je zauzela 80. mjesto, Hrvatska 68., Makedonija 94., Albanija 96. i Crna Gora 107. mjesto.

Od ostali zemalja jugoistočne Evrope najbolje je plasirana Mađarska, koja je zauzela 40. mjesto, Rumunija je na 47., dok je Bugarska na 80. mjestu.

“Sudski zvaničnici, od kojih su mnogi slabo obučeni i korumpirani, zajedno s vladom, više su zainteresovani za uznemiravanje medija nego za okončanje pravnog nekažnjavanja onih koji prijete i fizički napadaju novinare”, navodi se u izveštaju.

U izvještaju se ističe da je slična situacija u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji, koja je izgubila 40 posto svojih medija zatvaranjem “Plus produkcije”, kompanije u čijem su vlasništvu bili tri dnevnika i vodeća privatna TV stanica.

Prema navodima iz izvještaja, ekonomska kriza je povećala probleme sa kojima se suočavaju mediji na Balkanu i doprinijela je njihovom korištenju za privatne ili kriminalne interese, nelojalnoj konkurenci i autocenzuri sve većeg broja novinara.

Prvo mjesto u “Indeksu medijskih sloboda” zauzele su Finska i Norveška, dok su na začelju Iran, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Posted by on 2012-01-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login