BiH na 71. mjestu najmirnijh zemalja svijeta

Bosna i Hercegovina

Svijet je 2013. godine postao manje mirno mjesto u odnosu na godinu prije, ako je vjerovati Globalnom indeksu mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP), koji u prošloj godini bilježi povećan broj samoubistava.

Tri najmirnije zemlje svijeta 2013. godine su Island, Danska i Novi Zeland – male i stabilne demokratije. U top 10 se nalaze i Norveška, Singapur, Slovenija, Švedska, Belgija, Češka, Švajcarska i Japan.

Najmirniji kontinent je Evropa, sa 13 od 20 najmirnijih zemalja. Bosna i Hercegovina je na 71.mjestu, Srbija je na 62. poziciji, Crna Gora na 73, a Makedonija na 79. Najbolje plasnirana ex-Yu zemlja je Hrvatska na 28. mjestu.

Rat je Afganistan vratio na sam kraj liste 162 zemlje svijeta, a na tom nezahvalnom mjestu društvo mu prave Somalija i Sirija. Najveći napredak zabilježila je Libija sa novom vladom koja je ustoličena nakon puča iz 2011. godine.

Prilikom sastavljanja ove liste vodi se računa o brojnim parametrima, među kojima su stepen kriminala, odnosi sa susednim zemljama, teroristički napadi, broj samoubistava i atomsko naoružanje.

Posted by on 2014-04-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login