BiH na 90 . mjestu po stupnju sreće

sreća, ljudi, uspjeh

sreća, ljudi, uspjeh

UN-ova inicijativa Mreža rješenja za održivi razvoj objavila je šesto godišnji izvještaj o sreći u svijetu, uz koje je i lista zemalja na kojoj su zemlje poredane po tomu koliko su njihovi građani sretni, prenose mediji.

Lista je sastavljena na temelju globalnog istraživanja u 157 država, a ispitanici su stupanj sreće ocjenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a deset najbolji mogući život.

Norveška je u ovogodišnjem izvještaju zauzela prvo mjesto s prosječnom ocjenom 7,53, ispred Danske (7,52) koja je lani bila najsretnija zemlja. Treći je Island, a u prvih deset još su i Švicarska (koja je bila prva prije dvije godine), Finska, Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Australija i Švedska.

Bosna i Hercegovina je na 90. mjestu s ocjenom 5, 18, a od susjednih joj zemalja na 83. mjestu su Crna Gora s ocjenom 5, 23, a zatim Hrvatska na 77. mjestu (5, 29), Mađarska na 75. ( 5,32), Srbija na 73. (5,39), Slovenija na 62. (5,75), te Italija na 48. (5,96).

Najnesretnijih pet država na svijetu su Ruanda, Sirija, Tanzanija, Burundi i Srednjoafrička Republika gdje se sreća na skali do deset ocjenjuje trojkama.

“Sretne su zemlje one koje imaju zdravu ravnotežu napretka, socijalnog kapitala (razina povjerenja u društvo), povjerenja u vladu i najmanju nejednakost”, istaknuo je direktor Mreže Jeffrey Sachs.

Sjedinjene Države su na 14. mjestu, jednom niže nego lani, Njemačka je 16., Britanija 19., Francuska 31. Odlično je plasirana Kostarika, na 12. mjestu, što je dokaz da za sreću nije potrebno biti ekonomska velesila.

Posted by on 2017-03-22. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login