BiH na korak do manjka medicinara

 

doktor

doktor

Zbog sve većeg odlaska medicinskih radnika na rad u inostranstvo zdravstveni sektor mogao bi doći u ozbiljne probleme, upozoravaju zdravstveni radnici u Bosni i Hercegovini. Sindikati i udruženja tvrde da najviše odlaze medicinske sestre, ali tačan broj medicinskih radnika koji su napustili Bosnu i Hercegovinu niko nema.

Česti konkursi za zapošljavanje u zdravstvenom sektoru samo su potvrda medijskih priča da sve više medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine odlazi na rad u zemlje Evropske unije.

Predsjednik Unije sindikata u zdravstvu Republike Srpske (RS) Ranko Palačković kaže da na rad u zemlje Evropske unije najviše odlaze medicinske sestre zato što su tamo bolje plaćene, poštovane i imaju bolje uslove za rad.

“U prošloj godini (2016) iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, gdje radim, na rad u zapadnu Evropu otišlo je 80 sestara. Ali, najava u ovoj godini je daleko veća i ja se bojim da i pored hiperprodukcije kadra nećemo moći obezbijediti kvalitetan kadar i da će doći do ugrožavanja pružanja zdravstvene zaštite”, naglasio je Palačković.

Osnovna plata medicinskih sestara u Republici Srpskoj kreće se od 250 do 350 evra, ističe predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS-a Živana Vuković Kostić.

“Što se tiče odlaska sestara, imam podatak da je naše udruženje za prošlu godinu napisalo 120 potvrda za naše članove koji su otišli da rade u Njemačku, Austriju i druge zemlje Evrope. Tako da je jako veliki odliv kadra”, rekla je Vuković Kostić.

Iz Federacije BiH idu uglavnom liječnici

Prema riječima dopredsjednice Udruženja medicinski sestara na nivou Federacije BiH Sonje Buhvar, nešto manje radnika odlazi iz ovog bh. entiteta.

“Iako je ista problematika vezano za ekonomsku situaciju, nismo imali neki izražen odlazak medicinskih sestara. Kod nas češće odlaze liječnici”, kazala je Buhvar.

Zvaničnih podataka o broju medicinskih radnika koji su prošle godine napustili zemlju niko još nema.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske ima podatke samo za broj zdravstvenih radnika koji su otišli iz javnih ustanova ovog bh. entiteta, zaključno sa krajem 2015. godine, i odnosi se na petogodišnji period, kaže portparol ministarstva zdravlja Jelena Vujić.

“Prema tim podacima, iz svih zdravstvenih ustanova za prethodni period od pet godina otišlo je 120 medicinskih tehničara i oko 80 ljekara. Napominjem da mi nemamo podatke za one koji su bili prijavljeni na biro, odnosno one koji nikada nisu bili zaposleni u zdravstvenom sistemu RS-a”, objašnjava Vujić.

Zdravstveni radnici ne vjeruju da će se nešto bitnije popraviti njihov položaj u BiH, zbog čega očekuju još veći broj odlazaka radnika iz ove oblasti.

Za utjehu im može biti da su u sličnom položaju i medicinske sestre u Srbiji.

“Ne postoje zvanični podaci koliko je medicinskih sestara u toku prošle godine otišlo iz Republike Srbije, ali sigurno da se radi o više stotina, pa čak i preko 1.000”, rekla je Otašević.

Nešto manje problema imaju Hrvatska i Slovenija koje su članice Evropske unije.

Potpredsjednica Sindikata radnika u zdravstvu Slovenije Slavica Mencinger kaže da u ovoj zemlji problema ima manje, s obzirom da se plate medicinskih sestara kreću od 800 do 1400 evra.

“Ima i kod nas problema, ali mi imamo osnovne stvari riješene. I kod nas ljudi idu zbog hiperprodukcije kadra i blizine Austrije, ali ne idu oni koji imaju posao kao što je to kod vas”, kazala je Mencinger.

Jedino popravljanjem ekonomskog položaja i uslova rada može se spriječiti dalji odlazak zdravstvenih radnika, kažu i sindikalci i zdravstveni radnici, te upozoravaju da će se daljim odlaskom obrazovanih medicinskih sestara urušiti sistem zdravstvene njege i ugroziti bezbjednost pacijenata u Bosni i Hercegovini.

Posted by on 2017-02-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login