BiH na začelju liste zemalja pogodnih za biznis

biznisBosna i Hercegovina je zauzela 82. mjesto na Forbesovoj listi 100 zemalja sa najpogodnijim uslovima za poslovanje.

Američki poslovni časopis Forbes sastavio je listu na osnovu 11 različitih kategorija – vlasnička prava, inovacije, poreska opterećenja, tehnologije, korupcija, lična, trgovinska i monetarna sloboda, zaštita investitora, efikasnost tržišta i birokratija.

Kada je riječ o regionu, Slovenija je zauzela 17. mjesto, Makedonija se nalazi na 36. mjestu. Na 44. je Crna Gora, dok je Hrvatska na 45. poziciji. Srbija se našla na 86. mjestu.

Prema Forbesu, najbolja zemlja na svijetu za poslovanje je Irska, koja je 2010. godine dobila međunarodnu finansijsku pomoć, a tri godine kasnije izašla je iz tog programa.

Na drugom mjestu nalazi se Novi Zeland, a slijede Hong Kong i Danska. Posljednje mjesto zauzimaju Indija, Ukrajina i Kenija.

Forbes se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izvještaje američke Centralne obavještajne agencije (CIA), Freedom Housea i Heritage Fondationa, Property Rights Alliancea, Transparency Internationala, Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma.

Posted by on 2013-12-18. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login