BiH ne funkcioniše logika tržišta: Laško pivo duplo jeftinije u BiH nego u Sloveniji

Laško pivoPo logici tržišta proizvod bi trebao biti najjeftiniji u zemlji u kojoj je proizveden i njegova cijena bi trebala da raste kako rastu transportni troškovi, troškovi izvoza na druga, udaljenija tržišta.

Međutim, u BiH ta logika ne važi, zbog toga je nejasno kako je moguće na slovensko pivo u BiH bude duplo jeftinije nego u Sloveniji?!

Prema podacima kojima raspolaže Oslobođenje, limenka od 0,5 litara laškog piva u BiH košta 0,95 KM, u Sloveniji 2,19, a u Hrvatskoj 2,18 KM. Cijene su praćene u trgovačkim lancima Mercator u Sloveniji, Konzum u Hrvatskoj i Robot u BiH, dok je cijena u Konzumu u Sarajevu 1,20 KM.

Konkurencija

Ova nelogičnost dobija smisao tek kada se uporede porezna opterećenja, jer se tu jasno vidi da BiH nije zaštitila vlastite proizvođače, nego ih je prepustila nemilosrdnoj konkurenciji svjetskih korporacija koje imaju svoje pivare u susjednim zemljama.

Prema riječima Jage Lasića, potpredsjednika Privredne komore Federacije BiH, akcize na pivo u Sloveniji su 107 KM po hektolitru, a u BiH 30 KM, stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) je znatno niža u Sloveniji nego u BiH, a uz sve to imamo bescarinski uvoz proizvoda iz Slovenije, tako da nije nikakvo čudo što su njihovi proizvodi u BiH jeftiniji.

“U analizi koju smo radili za naše pivare, predložili smo, pošto je naša proizvodnja 2,5 miliona hektolitara piva, da se naše pivare zaštite, jer postoji direktiva Evropske unije prema kojoj male pivare, koje imaju godišnju proizvodnju manju od 400.000 hektolitara, mogu imati 50 posto nižu akcizu od velikih pivara. Međutim, dok je to došlo do Parlamenta BiH, izglasano je da razlika u akcizi bude minorna, pet feninga. To i ne čudi kada su pivare iz susjednih zemalja lobirale kod parlamentaraca da se ne usvoji zakon koji bi zaštitio domaću proizvodnju”, kazao je Lasić.

Dampinške cijene

U Udruženju pivara BiH kazali su nam da su to klasične dampinške cijene, velike pivare ciljano idu sa nižim cijenama kako bi ugasile male pivare, pomele konkurenciju, a kada preuzmu tržište, onda će vratiti ekonomske cijene. Istovremeno, koriste sve propuste naših nadležnih organa koji bi trebali da ih kontrolišu.

“Država se pljačka i niko ne radi ništa da to spriječi. Pivare iz susjednih zemalja u sinergiji sa svojim trgovačkim lancima koriste tu situaciju da preuzmu tržište i zato mogu da imaju niske cijene. Ovdje mogu raditi i u gubitku dok ne uguše domaću proizvodnju. Godinama već tako iscrpljuju domaće firme”, kazali su u Udruženju.

Također su naveli primjer Carlsberga, koji ima pivaru u Srbiji. Naime, kada na našu granicu dođe šleper piva, u fakturi piše vrijednost 2.000 eura za uslugu punjenja koju je izvršila Carlsberg pivara u Srbiji za Carslberg BiH. To se uzima kao osnovica za obračun PDV-a. Niko ne navodi troškove sirovine, rada, ambalaže…što bi znatno povećalo cijenu i osnovicu za PDV.

Za razliku od bh. pivara prema kojima država nema razumijevanja ni u smislu kreiranja povoljnijeg zakonskog okvira, Laško ima podršku države.

Posted by on 2014-10-24. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login